Hlavní obsah

Injekce bez bolesti? Takhle by mohlo vypadat očkování v budoucnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemsko

Nizozemští vědci vyvíjejí laserovou technologii, která umožňuje „prakticky bezbolestné“ očkování bez použití klasické injekční stříkačky. Podle výzkumníků půjde o průlomový vynález, který zmírní strach z jehel a přiláká k očkování více lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku vyvinuli injekce bez jehelVideo: Reuters

 
Článek

Přístroj podobný pistoli na hraní využívá laser, aby protlačil drobné kapičky vnější vrstvou kůže.

„Je to rychlejší než komáří bodnutí,“ řekl David Fernandez Rivas, profesor z univerzity v nizozemském Twente a výzkumník z Massachusettského technologického institutu, který nový způsob vymyslel.

Před pražským očkovacím centrem jsou opět fronty

Domácí

Proces by podle něj neměl působit bolest, protože nezasáhne nervová zakončení v pokožce.

„Sklo obsahující kapalinu se během milisekundy zahřeje laserem, v kapalině se vytvoří bublina, která vytlačí kapalinu rychlostí alespoň 100 kilometrů za hodinu. To nám umožňuje proniknout do kůže, aniž bychom ji poškodili. Není vidět žádná rána ani vstupní bod,“ doplnil.

Zabrání i riziku kontaminace ze špinavých jehel

Fernandez Rivas očekává, že vynález pomůže přilákat více lidí k očkování, zabrání riziku kontaminace ze špinavých jehel a sníží množství lékařského odpadu.

Covid zasypal svět plastovými krabičkami

Domácí

Vědci na otestování přístroje na vzorcích tkáně použili grant Evropské unie ve výši 1,5 milionu eur (38 milionů Kč). Očekávají, že tento měsíc podají žádost o financování testování na lidech. Podle Fernandeze Rivase může trvat zhruba jeden až tři roky, než bude metoda dostupná široké veřejnosti.

Reklama

Související články

Sydney ukončilo čtyřměsíční uzávěru

Fronty před puby, obchody, posilovnami a u kadeřníků. Tak v pondělí slavili obyvatelé australského Sydney konec téměř čtyřměsíčního koronavirového lockdownu....

Výběr článků

Načítám