Hlavní obsah

Idomeni je novodobé Dachau, prohlásil na místě šokovaný řecký ministr vnitra

– Atény

Uprchlický tábor v Idomeni na řecko-makedonské hranici je novodobý koncentrační tábor Dachau, prohlásil v pátek řecký ministr vnitra Panagiotis Kouroumblis, když místo osobně navštívil. Byl šokovaný bídou a situací lidí, kteří na hranicích přežívají. Poté, co země podél takzvané balkánské cesty uzavřely hranice a zavedly strop pro přijetí migrantů, uvízlo na hranicích kolem 12 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích panují katastrofální podmínkyVideo: Reuters

 
Článek

”Idomeni, to je novodobé Dachau, výsledek logiky uzavřených hranic,“ řekl Kouroumblis při návštěvě tábora. Bída, kterou v táboře viděl, ho šokovala a řekl, že to je jako „rána do břicha".

Déšť, bláto, špína, chlad. Tak vypadá Idomeni. Hororovou situaci popisuje také zdravotní sestra Lucy Pittová z britského Brightonu, která v Idomeni pomáhá jako dobrovolník.

„Lidé jsou promrzlí. Věci mají mokré, ve stanech je chladno a vlhko. Protože místo není žádný oficiální tábor, ale provizorium, neexistují tu toalety,“ popsala situaci listu Die Welt Pittová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti strávili další noc v táboře IdomeniVideo: Reuters

Kvůli dešti a chladu trpí lidé především záněty průdušek, záněty středního ucha, vysokými teplotami a dýchacími problémy. V táboře uvízlo mnoho dětí a žen, mezi nimi jich je spousta ve vysokém stupni těhotenství.

„Slyšela jsem o případu, kdy žena potratila, a jsem přesvědčená, že to bylo kvůli tomu, že uvízla v tomto táboře,“ řekla Pittová. Spolu s dalšími dobrovolníky se snaží nemocné ošetřovat a rozdávat jim léky a antibiotika.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

V otřesných podmínkách tábora Idomeni žije 12 tisíc lidí.

V Řecku uvízlo na 46 tisíc migrantů

Celkem už v Řecku kvůli uzavření hranic na Balkáně uvízlo na 46 tisíc migrantů, uvedl v pátek vládní krizový štáb. Kolem 7300 čeká na ostrovech na převoz na pevninu. Dalších 13 600 lidí je v Aténách a 12 tisíc v Idomeni.

Z Turecka proudí do Řecka další běženci. Během pátku jich z ostrovů Lesbos a Chios do aténského přístavu Pireus dorazilo dalších 640.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám