Hlavní obsah

Hvězdný kuchař servíruje konspiraci

Právo, Vladimír Plesník

Ten, kdo v těchto dnech pátrá na platformě Telegram po nevšedních receptech od Attily Hildmanna (39), může být nejen zklamán, ale přímo zaskočen. Německý hvězdný veganský kuchař totiž neprozrazuje, jak na cuketové špagety či sýrový koláč, nýbrž bez otálení vtáhne čtenáře do sítě konspiračních pavučin: pandemii koronaviru spískal podle něj americký miliardář Bill Gates, aby nastolil „nový světový řád“.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Attila Hildmann

Článek

Už týdny kráčí Hildmann po válečné stezce – proti mocným protivníkům. Kancléřka Angela Merkelová: dopustila se vlastizrady. Ministr zdravotnictví Jens Spahn: chystá diktaturu. Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha: svobodný zednář. Christian Drosten, poradce vlády: nikoli šéf virologů, ale Chef-Virolüge (šéf Virolež).

Velmistr s vařečkou, který si získal přízeň Němců i jako účastník televizní taneční soutěže Let’s Dance, nikoho nenechává na pochybách, že zuří lítý boj, v němž jde o všechno. „Raději zemřu, než abych prožil život jako otrok v diktatuře,“ zapřísahává se.

Má prý důkazy, že Gates, zakladatel Microsoftu a sponzor světových očkovacích programů, zamýšlí pomocí koronaviru snížit „přemnožené obyvatelstvo pod 500 milionů“. Ty pak centrální globální vláda očipuje, čímž je ovládne jako bezduché a poslušné stádo.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Hildmann, jenž řečnívá jako hvězda číslo jedna na berlínských demonstracích, slibuje, že už brzy navíc nevyvratitelně doloží, že Gates je satanista s provázáním na pedofilní síť.

Za nitky prý tahají Rothschildové

Rovněž zpěvák Xavier Naidoo (48) se cítí ohrožen celosvětovým spiknutím. Podle něho mnozí bankéři, politici a prominenti včetně Gatese provozují mezinárodní síť obchodující s dětmi. Ty drží v podzemních bunkrech, aby si „adrenalizací“ jejich krve připravovali adrenochrom, elixír života, a pak ho odebírali z morku jejich kostí. „Hledám způsoby, jak tyto dětské oběti zachránit,“ svěřuje se se slzami v očích.

Kvůli názorům zažil Naidoo už dva vyhazovy – v roce 2016 z hudební velké ceny Eurovize a krátce nato letěl z funkce porotce v německé verzi Superstar. Zrušení jeho koncertů zvažuje nejedno německé město, nejen Baden-Baden, Rostock či Dortmund, ale i jeho domovský Mannheim.

A do třetice: Ken Jebsen (53), exmoderátor rozhlasu RBB a provozovatel webu KenFM, označuje Gatese za muže v pozadí záměrně rozšířené pandemie, byť ho – stejně jako miliardáře George Sorose během uprchlické krize v roce 2015 – označuje jen za pimprle z rukou loutkovodičů z rodiny Rothschildů. „Ke zmrazení veřejného života v Německu by nikdy nedošlo bez Gatesem placených vládních poradců skrytých ve stínu,“ hlásá.

Bill Gates se zastal Číny: Udělali ze začátku hodně věcí dobře

Koronavirus

Hnutí Widerstand 2020 (Odpor 2020) si vytklo za cíl dát hlas zlosti i rozčarování z politiky. Založili ho Bodo Schiffmann (52), lékař specialista na ORL, a lipský právník Ralf Ludwig (53). K jejich uskupení se přihlásilo přes sto tisíc členů. „Merkelová nás má tam, kde nás vždy chtěla mít, nastal čas vzít si svobodu zpět,“ ujišťuje Ludwig.

Něco je špatně

Establishment si s konspirátory neví rady. I proto, že osvědčený recept z uprchlické krize – diskreditovat šmahem všechny protivníky jako opovrženíhodné nacisty – už nezabírá. Nejen Friedrich Merz (64), který se v prosinci chce ucházet o šéfování křesťanské demokracie (CDU) a který přestál covid-19, neskrývá obavy: „To, že radikálové si naklonili tolik obyčejných lidí, lidí z ulice, mě zneklidňuje. Něco děláme špatně. Hodně špatně.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám