Hlavní obsah

Hranice EU zůstanou pro Američany i Rusy zavřené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropské unie jednají o tom, cizincům ze kterých třetích zemí otevřít od července hranice zavřené kvůli pandemii covidu-19. Mezi lidmi, jimž bude patrně ještě nějakou dobu vstup do EU zapovězen, jsou podle informací ČTK například Američané, Rusové či Brazilci.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Unijní diplomaté ve středu jednali o kritériích, která musejí splňovat státy, aby se dostaly na "zelený seznam". K definitivní dohodě zástupci členských zemí zatím nedospěli.

EU uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se v unijních zemích začala rychle šířit koronavirová nákaza. V té době také začaly kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy. Zatímco tyto kontroly již členské země většinou tento měsíc zrušily, nyní řeší, jak naložit s doporučením Evropské komise, aby od příštího týdne začaly postupně povolovat vstup i lidem z mimounijních zemí.

Pro statisíce lidí na severu Německa začala kvůli koronaviru okamžitě platit přísná pravidla

Koronavirus

Kritériem je méně než 16 nakažených na 100 tisíc obyvatel

Hlavním kritériem, o němž dnes jednali unijní velvyslanci, má být počet nakažených osob, který by neměl přesáhnout 16 nakažených na 100 tisíc obyvatel během dvou týdnů, což je aktuální průměr EU. Na dosud pracovním seznamu figurují přibližně dvě desítky států, mimo jiné některé balkánské země nebo část asijských států včetně Číny.

Koronavirus stavebníky nezastavil. Takhle vypadá nový dálniční most v Janově

Evropa

Kvůli špatné epidemiologické situaci na něm naopak nejsou Spojené státy, řada latinskoamerických zemí či Rusko. V USA momentálně podle médií přesahuje výše zmíněný údaj stovku, zatímco v Rusku se pohybuje okolo 80.

Reklama

Výběr článků

Načítám