Hlavní obsah

Hra na schovávanou. Polský dokument zobrazuje bezradnost obětí pedofilních kněží

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý díl dokumentárního filmu Tomasze Siekelského o problému pedofilie v katolické církvi v Polsku s názvem Zabawa w chowanego (Hra na schovávanou) měl v sobotu premiéru na platformě YouTube.

Ilustrační foto

Článek

Dokument z dílny investigativního televizního novináře Tomasze Siekelského zachycuje příběhy tří chlapců, dnes dospělých mužů, které podobně jako vícero jiných ve věku od 7 do 13 let sexuálně zneužíval katolický kněz Arkadiusz. Už v průběhu několika hodin měl film přes milion zhlédnutí.

V dokumentu se uvádí, že pedofilní trestné činy páchané knězem Arkadiuszem na dětech dlouhodobě kryl jeho nadřízený kališský biskup Edward Janiak. Místo toho, aby hned po prvním případu pedofil putoval do rukou spravedlnosti, tento biskup ho vždy, když pravda vyšla najevo, bleskově přemístil na jinou farnost, kde nic netušili a všechno začalo znovu.

Biskupská konference podala trestní oznámení kvůli možnému sexuálnímu zneužívání

Domácí

„Ačkoli má církevní hierarchie povinnost informovat o pedofilních činech Vatikán, děje se tak až když se obvinění dostávají na veřejnost,“ uvedl dokument.

Systém na ochranu černých ovcí

„Film ukazuje na samotu a bezradnost, která u zneužitých přetrvává i v dospělosti. Církev namísto toho, aby odhalovala černé ovce ve svých řadách, vytvořila účinný systém na jejich ochranu,“ upozornil portál Onet.pl.

Nikomu to neříkej. Polský dokument přináší svědectví o pedofilních kněžích

Zahraniční

První díl Siekelského dokumentárního filmu s názvem Tylko nie mów nikomu (Nikomu to neříkej) je zatím nevídanou sondou do světa kněžích obviněných z pedofilie. Obsahuje výpovědi vícero mužů a žen, které v dětství sexuálně obtěžovali a pohlavně zneužívali duchovní, ale i výpovědi samotných hříšníků nahraných skrytou kamerou.

Jeho premiéra byla před rokem a od května 2019 měl na YouTube téměř 25 milionů zhlédnutí. „Vzápětí po premiéře dokumentu vláda oznámila, že zřizuje státní komisi k problematice pedofilie. Ta ale dodnes ani jednou nezasedla,“ upozornil v neděli v Radiu Zet polský ombudsman Adam Bodnar.

Je mi dvanáct aneb 2458 sexuálních predátorů nachytaných V síti

Film

Pachatelů i obětí je až desetkrát více

Podle oficiálních údajů polské katolické církve v letech 1990 až 2018 bylo vzneseno obvinění z pedofilie proti 383 kněžím, kteří údajně zneužili celkem 625 dětských obětí.

„Tyto údaje nejsou ani zdaleka reálné. Skutečné počty pedofilních kněžích v Polsku se pohybují kolem 3500 a přinejmenším desetinásobně vyšší je i počet jejich obětí. Může jich být až několik desítek tisíc, protože na jednoho pachatele připadá někdy i víc než 100 obětí,“ dodal portál Oko.press.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám