Hlavní obsah

Hongkongskou ministryni v Londýně napadl a zranil rozzuřený dav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ministryni spravedlnosti Hongkongu Teresu Chengovou ve čtvrtek večer v Londýně napadl rozzuřený dav. Podle informací čínské ambasády, na kterou se odvolává deník The Guardian, političku na ulici lidé povalili na zem a přivodili jí zranění ruky. Čínská strana už vznesla oficiální stížnost a požaduje řádné prošetření incidentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hongkongskou ministryni spravedlnosti Teresu Čchengovou napadli v Londýně demonstrantiVideo: Reuters

 
Článek

"(Chengová) byla obklíčena a napadena desítkami protičínských aktivistů, kteří usilují o nezávislost Hongkongu," uvedla čínská ambasáda v prohlášení. "Incident ukazuje, že tito lidé přenášejí své násilné chování nyní i do zahraničí," dodalo velvyslanectví.

Podle agentury Reuters napadla Chengovou skupina demonstrantů, kteří na ni křičeli, že je "vražedkyně", a kritizovali ji za "ostudné chování".

Hongkongská vláda uvedla, že ministryně Chengová utrpěla při incidentu "vážnou tělesnou újmu". Čína předložila Británii oficiální stížnost a vyzvala britské úřady, aby pohnaly viníky ke spravedlnosti. Britská policie sdělila, že případ vyšetřuje, zatím ale nezadržela žádné podezřelé.

Demonstrace v Hongkongu sílí. Školy jsou zavřené, lidé vyrazili do ulic i s luky a šípy

Svět

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang na páteční tiskové konferenci obvinil Británii, že demonstrace v Hongkongu rozdmýchává. "Britští politici již delší dobu zamlčují násilné a ilegální chování (demonstrantů) v Hongkongu a jsou v přímém kontaktu s účastníky protičínských nepokojů... Pokud Británie nezmění své chování a bude nadále přilévat oleje do ohně a podněcovat spory, stihne ji trest," řekl Keng.

Půl roku nepokojů

Informace o napadení ministryně přichází v době, kdy čínským Hongkongem, který se na centrální vládě těší částečné autonomii, již téměř půl roku zmítají demonstrace doprovázené nepokoji a násilnými střety protestujících s policií.

V Hongkongu zemřel student zraněný při demonstracích

Svět

Při demonstracích v Hongkongu v posledních dnech zemřeli dva lidé. Jedním z nich je student, který při zásahu policistů slzným plynem spadl ze střechy krytého parkoviště. Druhý mrtvý je sedmdesátiletý člen úklidové čety, kterého podle hongkongských úřadů zasáhla do hlavy cihla hozená z davu maskovaných demonstrantů. Mezi vážně zraněnými je 21letý mladík, kterého podle videonahrávky zveřejněné na internetu policista z těsné blízkosti zasáhl do břicha výstřelem z pistole.

V Hongkongu střílela policie na demonstraci ostrými

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám