Hlavní obsah

Holčička, kterou objevili mezi Romy, je starší. Na linku už volalo 8000 lidí

– Atény

Řecké úřady stále neznají totožnost blonďaté dívenky, která byla objevena v romském táboře ve střední části země. Pár, který se o Mariu staral, byl obviněn a o holčičku pečuje organizace To chamogelo tu paidiu (Dětský úsměv). Na její linku už volalo víc než 8000 lidí, z nichž někteří se domnívají, že by mohli být jejími příbuznými.

Foto: ČTK/AP

Totožnost dívky zůstává záhadou.

Článek

Romský pár ve věku 39 a 40 let měl falešné doklady na deset dětí. Řecká média spekulují, že na ně pobíral neoprávněně dávky. Romové navíc čelí podezření, že dívku využívali k žebrání, anebo ji chtěli prodávat. Dvojice skončila ve vazbě a čelí obvinění z únosu.

Romská komunita ale tvrdí, že se pár o Mariu staral lépe než její praví rodiče. „Byla to adopce, a ačkoliv nebyla zcela legální, udála se s matčiným souhlasem,“ řekl právní zástupce obviněných Constantinos Katsavos.

Foto: Greek Police/Handout , Reuters

Eleftheria Dimolpoulouová a Christos Salis s dívenkou Marií

Totožnost holčičky je stále neznámá a jasný není ani její věk. Řecké sdělovací prostředky původně uváděly, že jí můžou být čtyři roky, analýza chrupu ale nyní naznačila, že je o rok nebo dva starší. Do pátrání po rodičích byl zapojen i Interpol.

Případ oživil debaty o podvodech s dávkami na děti, uvedla ČTK. Donedávna v Řecku neexistoval centrální registr novorozenců, a tak rodiče mohli nahlašovat potomka opakovaně na různých místech, aby dostali víc peněz. Stačilo jejich prohlášení a dva svědci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám