Hlavní obsah

Halu v Düsseldorfu zřejmě zapálili severoafričtí migranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf
Aktualizováno

Osm migrantů zadržela německá policie v souvislosti s rozsáhlým požárem v areálu výstaviště v Düsseldorfu. Dva z nich původem ze severu Afriky jsou podezřelí, že oheň v tamní ubytovně pro žadatele o azyl úmyslně založili, uvedl web Der Spiegel. Prokuratura případ považuje za žhářství a čin nehodnotí jako pokus o vraždu, i když v budově v té době bylo asi 130 běženců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár zničil výstavní halu v Düsseldorfu, kde byli ubytovaní migrantiVideo: Reuters

 
Článek

Jeden ze dvou Severoafričanů ve věku 26 let byl viděn, jak lije hořlavinu na matraci a zapaluje ji, uvedla policie a státní zastupitelství. Druhý řekl ostatním a novinářům: „Museli jsme to udělat, aby se věci změnily.“ Ještě před požárem se objevilo varování, že se něco stane.

Ke krizi došlo v úterý v poledne, když se vydával oběd. Ten někteří muslimové neodmítli, přestože mají postní měsíc ramadán. Vadila jim ale nízká kvalita stravy. „V tomto směru hledáme motiv,“ řekl jeden z vyšetřovatelů.

Osm zadržených původně udalo falešný původ, vydávali se za Iráčany a Syřany. Je ale mezi nimi jeden Severoafričan už dříve stíhaný za krádeže a drogové delikty. Skupina byla častým zdrojem svárů, uvedl Der Spiegel.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Zničená hala na düsseldorfském výstavišti sloužící migrantům

Napětí vzrostlo v pondělí po začátku ramadánu, i když se jídlo vydávalo muslimům až po setmění. Útokům čelili příslušníci Červeného kříže. Police proto měla podezření, že halu podpálili sami obyvatelé. [celá zpráva]

Při požáru, který hasiči likvidovali dvacet hodin, vznikla škoda na výstavní hale o rozloze 6000 metrů čtverečných za deset miliónů eur. Všech 130 migrantů, kteří byli uvnitř, se podařilo zachránit. 28 běženců bylo zraněno, většinou se nadýchali zplodin. Zraněni byli i dva ze 120 zasahujících hasičů. [celá zpráva]

Foto: Rolf Vennenbernd, ČTK/AP

Hasiči se snaží zlikvidovat požár v uprchlickém zařízení na výstavišti v Düsseldorfu.

Ve výstavní hale sloužící migrantům se vyšetřoval požár už čtyřikrát. Před dvěma týdny to byl dokonce pokus o žhářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám