Hlavní obsah

Haagský soud zpřístupnil záznamy o údajných válečných zločincích

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu na internetu zpřístupnil přes 2200 dosud převážně neznámých dokumentů týkajících se osob, které jsou obviněny ze spáchání válečných zločinů za druhé světové války. Některé zpřístupněné složky poskytly i československé úřady. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu

Článek

Dokumenty, které shromažďovala poválečná komise pro válečné zločiny (UNWCC), si nyní mohou poprvé prohlížet vědci, bojovníci za lidská práva či právníci. Komisi, která působila od roku 1943 roku 1948, je dodávaly podřízené orgány i úřady z Československa, Austrálie, Kanady, Číny, Francie, Řecka, Nizozemska a Norska, uvedl ICC. Složky se týkají osob, které měly být souzeny za válečné zločiny. Zahrnují více než 10 000 případů.

Haagský soud volně přístupnou část záznamů umístil na internet do své databáze na základě dohody s OSN a z iniciativy britského historika Dana Plesche, který bádal v příslušném newyorském archivu a loni ho šéf badatelského úřadu při ICC Hans Bevers pozval, aby o UNWCC přednášel. "Byla to šťastná souhra náhod, že tady i tam dělal výzkum a ICC chce dát na internet co nejvíce archivů," řekla šéfka archivů OSN Bridget Sisková.

37 tisíc lidí na seznamu

Komisi Spojených národů pro válečné zločiny založilo 17 spojeneckých zemí s cílem vytvořit seznam údajných válečných zločinů, prozkoumat obvinění a případně je pohnat k soudu. Na seznamu nakonec bylo 37 000 osob.

K archivu měly původně přístup jen vlády, od roku 1987 pak do něj mohli omezeně nahlížet i historikové. Plesch a jeho kolegové nyní usilují o to, aby OSN historikům zpřístupnila i dosud tajné části archivů obsahující na 30 000 dokumentů s posudky národních a vojenských soudů k možnosti zahájení soudního stíhání v jednotlivých případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám