Hlavní obsah

Greta měla deprese, jako aktivistka je mnohem šťastnější, řekl její otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Otec Švédky Grety Thunbergové Svante Thunberg řekl stanici BBC, že je jeho dcera šťastnější od té doby, co se stala aktivistou. Podle něj byl ale špatný nápad, aby se postavila na frontovou linii v boji proti klimatickým změnám. Bojí se nenávisti, které čelí. Přiznal, že věci, které dělá, nedělá ve skutečnosti kvůli klimatu, ale proto, aby jeho dcera byla šťastná.

Foto: Profimedia.cz

Otec Grety Svante Thunberg

Článek

„Tancuje, hodně se směje, máme spolu hodně zábavy,“ řekl otec. Přiznal, že jeho dcera trpěla před tím, než začala stávkovat za klima, tři nebo čtyři roky depresemi: „Přestala mluvit, přestala chodit do školy.“ Pravil, že „nejhorší noční můrou pro něj jako pro rodiče“ bylo, když Greta odmítala jíst.

Foto: Amber Bracken, Reuters

Greta Thunbergová na protestu v Edmontonu

Také se obrátili na lékaře, kteří u Grety diagnostikovali Aspergerův syndrom. Během té doby s ní mluvili o klimatických změnách, které Gretu zaujaly. Dcera obvinila rodiče, kteří se věnovali otázce lidských práv, že jsou „ohromní pokrytci“, uvedl otec. „Greta řekla – jaká lidská práva hájíte, když neberete vážně klimatické změny?“

Aby ji pomohl cítit se lépe, začal Thunberg trávit s Gretou i její mladší sestrou Beatou více času. Její matka, operní zpěvačka Malena Emmanová, kvůli tomu zrušila i domluvená vystoupení.

Foto: TT News Agency, Reuters

Greta Thunbergová na protestu ve Stockholmu

Thunberg řekl, že od rodičů získala Greta energii, když změnili své chování a začali více brát ohled na životní prostředí – matka přestala létat letadlem a otec se stal veganem. Také doprovázel svou dceru na summity OSN o klimatu v New Yorku a Madridu, kam odmítla letět. Oba pluli lodí.

„Dělal jsem všechny tyhle věci, věděl jsem, že bylo správné je dělat, ale nedělal jsem je, abych zachránil klima, dělal jsem je, abych zachránil svou dceru. Mám dvě dcery, a mám-li být upřímný, znamenají pro mne všechno. Jen chci, aby byly šťastné.“

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová se svým otcem Svantem na lodi

Dodal však, že se obává „nenávisti“, které jeho Greta čelí. Uvedl, že od té doby, co začala školní stávku za lepší klima, čelila jeho dcera nadávkám od lidí, kteří „nechtějí změnit“ svůj styl života, aby zachránili životní prostředí. Dodal, že se zejména obává „falešných zpráv, co si lidé o ní vymýšlení, nenávisti, kterou vytvářejí“.

Uvedl, že jeho dcera snáší kritiku neuvěřitelně dobře: „Zcela upřímně, nevím, jak to dělá, ale většinu času se směje. Považuje to za legrační.“

Také řekl, že nepodporoval dceru, aby přestala chodit do školy a místo toho stávkovala za udržení klimatu. Myslí si, že se Greta „skutečně chce vrátit do školy“.

Osobností roku časopisu Time je Greta Thunbergová

Amerika

Sám z dění okolo dcery cítí tlak: „Doufám, že věci už nebudou pro rodinu tak hektické.“ Zdůraznil, že jí brzo bude sedmnáct, takže už bude moci cestovat sama a nebude potřebovat jeho doprovod: „Když mě bude potřebovat, udělám to, ale myslím si, že si bude věci pořád víc dělat sama, což je skvělé.“

V pořadu také promluvil známý přírodovědec David Attenborough, který řekl, že Greta „dosáhla věcí, na kterých mnozí z nás pracovali 20 let a selhali“. Zdůraznil, že dívka je „jediným důvodem“, proč se klimatické změn staly i jedním z klíčových témat posledních voleb v Británii.

Greta byla letos nominována na Nobelovu cenu míru, když se hnutí pátečních stávek za klima Pátky pro budoucnost rozšířilo do celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám