Hlavní obsah

Greta by zasloužila na zadek, prohlásil Jeremy Clarkson. Schytal kritiku

Jedenašedesátiletý britský populární moderátor Jeremy Clarkson se minulý týden ostře pustil do klimatické aktivistky Grety Thunbergové. Ve sloupku pro The Sunday Times si nebral servítky a prohlásil, že nemá žádné znalosti a žádný titul na to, aby mohla někoho poučovat. Závěrem si neodpustil poznámku, že by Greta Thunbergová potřebovala „naplácat na zadek“.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Clarkson

Článek

Bývalý moderátor legendárního pořadu o autech Top Gear a v současnosti tvůrce pořadu Grand Tour je známý svými ostrými výroky na adresu kohokoliv, s kým zrovna nesouhlasí. A Greta Thunbergová je mu trnem v oku již dlouho. Nyní jí sloupek věnoval v souvislosti s jejím vystoupením na demonstracích během klimatické konference COP26 v Glasgow.

„Prostě ten fenomén Grety Thunbergové nechápu. Nemá žádné znalosti toho, jak svět funguje. Nemá vychování a žádná písmenka za jménem, protože místo chození do školy je zaneprázdněná plavením se po světě, aby mohla urážet dospělé,“ napsal minulou neděli ve svém pravidelném sloupku Clarkson.

Klimatická konference v Glasgow se protáhne, delegáti se nedohodli

Evropa

„Měla bys zajet na kole do zemí, kde si lidé možná méně uvědomují, co mají dělat,“ vzkázal Clarkson Gretě. „Například do Číny, to bych rád viděl. Grétu, jak stojí před Čung-nan-chaj (komplex budov v Pekingu, kde sídlí ústředí čínské komunistické strany - pozn. red.) v té její parce a batůžkem na zádech a s mikrofonem v ruce poučuje tamní vůdce o jejich přístupu k uhlí, stromům a tak dále,“ uvedl moderátor.

Kritika na sociálních sítích

„To, co by potřebovala je naplácat na zadek,“ uzavřel pak britský moderátor. Na sociálních sítích si však za svůj názor vykoledoval pořádnou porci kritiky. Řada jeho kritiků se pozastavovala nad tím, jak zvráceně zní, když jedenašedesátiletý muž touží naplácat osmnáctileté ženě.

„Bílí muži středního věku využívají novinových sloupků, aby se naváželi do mladé dívky, která se zajímá o životní prostředí. To je zas*aně divný,“ rozčiloval se jeden z kritiků na Twitteru.

„Clarksonovo myšlení, že je ok napsat, že Greta Thunbergová potřebuje naplácat... s tím se prostě nemůžu smířit. Do jakého roku, že jsme se to vrátili?“ rozhněval se další z kritiků.

Ve svém pohledu na klimatickou změnu Clarkson obrátil

Clarkson pro známou aktivistku neměl pochopení nikdy. V minulosti ji nazval mimo jiné „rozmazleným frackem“ a „šílenkyní, která svou idiocií způsobuje mladým dětem bezesné noci“. Ke klimatickým problémům se však jeho postoj změnil.

Dříve nevěřil, že by člověk mohl globálně ovlivňovat planetu. Prohlásil například, že „globální oteplování je výmyslem Margaret Thacherové, aby měla čím mlátit po hlavě Arthura Scargilla (britského prezidenta hornických odborů - pozn. red.) a jeho horníky“.

COP26 vyzývá vlády, aby přijaly ambicióznější plány v boji proti klimatickým změnám

Evropa

V roce 2019 však zapřisáhlý odpůrce environmentalistů obrátil. Podle svých slov uvěřil na klimatické změny, když během natáčení Grand Tour viděl deltu Mekongu a nemohl uvěřit svým očím, jak moc se vodní plocha změnila a vyschla.

Následně si posypal popel na hlavu s tím, že věřil, že jsou to všechno „levicové výmysly“. Zároveň dodal, že jelikož nyní vlastní farmu a sází stromy, je mnohem ekologičtější než Greta, a každý, kdo se chce o ekologii něco dozvědět, by měl poslouchat sira Davida Attenborougha a nikoliv ji (k jeho poslouchání však vyzývá i Greta).

Reklama

Výběr článků

Načítám