Hlavní obsah

Francouzská policie dopadla dva muže podezřelé z výbuchu v Lyonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská policie zadržela v pondělí 24letého muže, který je podezřelý z bombového útoku v centru Lyonu. Informaci na svém Twitteru zveřejnil ministr vnitra Christophe Castaner. O několik hodin později oznámil starosta města Gérard Collomb, že byla zadržena i „druhá podezřelá osoba”, podle televize BFMTV je to bratr prvního zatčeného. Podle BFMTV ve vazbě je i matka hlavního podezřelého.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Místo výbuchu v centru Lyonu

Článek

První muž - podle některých zdrojů údajně alžírského původu - byl zadržen dopoledne v Lyonu na zastávce autobusu. Policie o něm neměla záznam. Podle BFMTV se policisté na muže zaměřili už v neděli, ale vyčkávali, až vyjde z domova, protože měli podezření, že by mohly v bytě být výbušniny.

Důvodem zatčení jeho bratra je podle televize snaha získat o hlavním podezřelém více informací o jeho zvycích a kontaktech. Prokuratura druhého zatčeného označila za středoškoláka z rodinného okruhu prvního muže. BFMTV uvedla, že jde o 18letého bratra podezřelého. Zadržena byla i jeho matka. Policie vyslýchá rovněž jeho sestru, ale ta zůstává na svobodě.

Muže se podařilo identifikovat díky určení polohy jeho telefonu a také speciálním bateriím, které si koupil a jež byly nalezeny v sáčku s výbušninami na místě činu.

Agentura AFP informovala, že na lyonské předměstí Oullins dnes přijelo více než deset policejní aut včetně vozů s technickým vybavením. Zablokovaly přístup k obytnému domu, který je v sousedství supermarketu. Novinář AFP na místě viděl mnoho policistů v maskách označených jako členové technického oddílu. Přivezli tam údajně i hlavního podezřelého.

Mezi 13 lidmi, které výbuch zranil, bylo osm žen, desetileté dítě a čtyři muži. Jedenáct z nich byl třeba hospitalizovat a odstranit jim z těla střepiny.

Motiv útoku zůstává nejasný a BFMTV má informace, že hlavní podezřelý s vyšetřovateli příliš nespolupracuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyšetřování výbuchu v LyonuVideo: Reuters

K útoku se nikdo nepřihlásil a vyšetřovatelé vyslechli 200 svědků. Útok byl spáchán před pekařstvím a prověřovaly se stopy DNA, které pachatel na místě zanechal. K výrobě bomby posloužil podle všeho peroxid acetonu (TATP), což je nestabilní a podomácku vyrobitelná výbušnina. V březnu 2016 v Bruselu a v roce 2015 v Paříži tuto látku použili islamisté při atentátech.

V Lyonu pachatel výbušninu odložil před pekařstvím na pěší zóně v centru města. Bezpečnostní kamery zachytily maskovaného muže, který na místo dotlačil kolo a odložil balíček. Pak se z dosahu kamer vzdálil. Do vyšetřování se zapojilo 90 policistů a 30 policejních techniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám