Hlavní obsah

Francie zakáže vybíjení čerstvě vylíhnutých kohoutků

Francie napřesrok zakáže chovatelům drůbeže utrácení čerstvě vylíhnutých kohoutků, oznámil tento týden francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. Kohoutci bývají považováni za komerčně neefektivní, protože kromě toho, že nesnášejí vejce, pomalu rostou, napsal server BBC.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Od konce roku 2021 už nic takového nebude možné,“ uvedl ministr Guillaume na tiskové konferenci, kde představoval chystané reformy v chovu zvířat. Ty mají zahrnovat například i zákaz kastrování selat bez anestezie.

Masové zabíjení čerstvě vylíhlých kohoutků je běžnou praxí v řadě zemí, po celém světě jsou takto zabity ročně miliardy samčích kuřat, uvedl server BBC. Někde se přitom stále používá drastická metoda házení kuřat do drtiček, jinde jsou mladí kohoutci usmrcováni plynem a pak například dodáváni do zoologických zahrad jako krmivo.

Francouzský ministr zemědělství rovněž uvedl, že doufá v brzké vyvinutí metody plošného určování pohlaví ještě nevylíhlých kuřat. Pro to existuje několik postupů, které se ale zatím neaplikují plošně.

Zákaz zabíjení čerstvě vylíhlých kohoutků podle BBC platí od letoška ve Švýcarsku. Už v roce 2013 zakázala drůbežářským firmám likvidovat čerstvě vylíhlá kuřata samčího pohlaví spolková země Severní Porýní-Vestfálsko. Udělala to s odkazem na německý zákon na ochranu zvířat, podle něhož nesmí nikdo živým tvorům „bez rozumného důvodu“ způsobovat bolest nebo utrpení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám