Hlavní obsah

Fotbalista Sala se před pádem letadla nadýchal jedovatého plynu

Argentinský fotbalista Emiliano Sala, který zahynul letos v lednu při pádu letadla do Lamanšského průlivu, se otrávil oxidem uhelnatým. Napsal to ve středu server BBC s odkazem na toxikologickou zprávu, kterou zveřejnili britští vyšetřovatelé.

Foto: Profimedia.cz

Emiliano Sala

Článek

Testy prokázaly, že hladina oxidu uhelnatého byla v jeho krvi byla tak vysoká, že mohla způsobit záchvat, bezvědomí nebo srdeční infarkt. Působení vysokých dávek oxidu uhelnatého byl s největší pravděpodobností vystaven také pilot David Ibbotson. Jeho tělo se dosud nenašlo, tudíž nemohly být provedeny testy, připomíná BBC.

Sala měl podle zprávy v těle navázán oxid uhelnatý na 58 procent hemoglobinu, přičemž životu nebezpečná je i hodnota 50 procent.

Advokát fotbalistovy rodiny Danile Machover uvedl, že zpráva vyvolává další otázky. „Rodina i veřejnost se musí dozvědět, jak se mohl oxid uhelnatý dostat do kabiny. Kvůli budoucí bezpečnosti létání je třeba, aby se o tom zjistilo co nejvíce. Rodina věří, že je nezbytné, aby letoun prozkoumali odborníci,“ řekl. Stroj Piper Malibu leží zhruba 70 metrů pod hladinou. Machover tvrdí, že je nezbytné, aby byl okamžitě vyzvednut.

Letouny s pístovými motory, jako je Piper Malibu, s nímž fotbalista letěl, produkují vysoké hladiny oxidu uhelnatého. Běžně se odvádí z letadla přes výfukový systém. Do kabiny se může dostat například kvůli špatnému těsnění nebo únikem do topného a ventilačního systému. Existuje několik zařízení, která piloty upozorňují na hladiny plynu, ale ve strojích nepatří k povinné výbavě, píše BBC.

Sala letěl v noci 21. ledna do Cardiffu, kam přestoupil z Nantes za 17 milionů eur coby nejdražší posila v historii velšského klubu. Jeho tělo bylo objeveno až po několikatýdenním pátrání. Už dříve vyšlo najevo, že pilot Ibbotson neměl licenci pro komerční lety a nesměl létat za tmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám