Hlavní obsah

Flirtovali, pili, kouřili, flámovali. Atentátníci z Paříže žili život naplno, dokládá video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavili se v klubech, kouřili, pili, měli rádi ženy. Tak popisují známí Salema Abdeslama a jeho bratra Brahima, pachatele loňských teroristických útoků v Paříži. Jejich slova dokládá i videozáznam z jednoho večera v únoru loňského roku, který poskytli americké televizní stanici CNN.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Belgická policie odvádí Salaha Abdeslama

Článek

Na videu oba bratři tančí v bruselském nočním klubu. Brahim s cigaretou v ústech flirtuje s blonďatou dívkou a jeho mladší bratr Salah se veselí v pozadí. O pouhých devět měsíců později se Brahim odpálil v pařížské kavárně. Při několika souběžných útocích zahynulo v Paříži 130 lidí. Salaha dopadla tento měsíc belgická policie.

Video natočili jiní dva bratři - Rachid a Karim z bruselské čtvrti Molenbeek, kteří tu noc byli v klubu také a oba teroristy znali. "Byli to prima lidi," řekl Rachid. Dalo by se podle něj říct, že "žili život naplno". Karim dodal, že viděl Salaha "vtipkovat, kouřit, pít a hrát karty". Měl prý rád ženy a jednu dobu měl přítelkyni.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salah Abdeslam

Brahim byl podle nich ten vážnější, zatímco Salah se rád bavil. Bratři Abdeslamovi se po noci v klubu začali měnit. "To bylo naposledy, co jsem je viděl pít," uvedl Karim. Brahim začal být víc zbožný, v pátek chodil do mešity, jinak se modlil doma. Nebylo ale zjevné, že se z bratrů stávají radikálové. "Museli se měnit kousek po kousku".

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Místo teroristického útoku v pařížské restauraci

Karim a Rachid tvrdí, že oni sami nejsou přívrženci islámského radikalismu.

Nezaměstnaný Karim, který byl osm měsíců zavřený, trávíval odpoledne v kavárně Les Beguines, kde se v roce 2011 sblížil s novými majiteli, Abdeslamovými. S Rachidem kouřili marihuanu, hráli poker za peníze, prodávali měkké drogy a sledovali fotbal. Oblíbeným klubem bratrů Abdeslamových byl Real Madrid. "Bylo to super místo, cítil jsem se tam jako doma," řekl Rachid.

Nebyli tak špatní

Součástí této "rodiny" byli i tři muži zatčení za to, že pomáhali Salahovi, když byl na útěku. Mezi štamgasty patřil podle Rachida a Karima také Mohammed Abrini, který údajně dovezl Salaha Abdeslama do Paříže a jehož policie stále hledá.

Belgická policie prý Rachida ani Karima nikdy nevyslechla, a to přesto, že Karim byl s jedním z podezřelých - Salahovým řidičem pro zpáteční cestu - v tu noc, kdy ho Salah požádal, aby ho odvezl z Paříže. Řidič Hamza Attou a jeho komplic Mohammed Amri prý netušili, do čeho se namočili. Pokud jde o Salaha, nejsou si bratři tak jistí. "Pochybuji, že by byl jen v nesprávný okamžik na špatném místě," tvrdí Karim.

Karim prý nemůže pochopit, proč jeho přátelé spáchali tak ohavný čin, a také jak se jim to mohlo podařit. Museli podle něj být zdrogovaní. "Věřte mi, nikdo se nerodí tak špatný," soudí Rachid.

Reklama

Výběr článků

Načítám