Hlavní obsah

Finsko se přidalo k nekuřáckým zemím, další následují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku června platí ve většině finských barů, restaurací a kaváren zákaz kouření. Kuřáci si nyní smějí ve Finsku zapálit jen ve stovce větších barů, restaurací a kaváren, které dostaly dvouletou výjimku. Podle průzkumů nový zákon podporuje okolo 80 procent Finů.

Článek

Přímé zákazy či limity omezující kouření ve veřejných uzavřených prostorách - obchodech, čekárnách, kinech, na nádražích, úřadech apod. - přijímá stále více zemí.

Příští týden se k nim připojí Estonsko, následovat bude 1. července Anglie. Na britských ostrovech je to ostatně už poslední "kuřácká" zóna. V Irsku se nekouří už čtyři roky a jednotlivé části Británie (Skotsko, Wales a Ulster) se do tažení zapojily během uplynulých 14 měsíců.

Podpora omezení roste, počty nekuřáků ne

Ne všude v Evropě jsou však protikuřácká omezení stejně přísná a někde platí nelogické výjimky - například v Rakousku je pokuta za neoznačení kuřácké zóny, ale ne za kouření samo. V Irsku se smí kouřit v univerzitních kolejích, ale nikoliv v budovách fakult.

Veřejnost - včetně kuřáků - omezování tohoto zlozvyku většinou podporuje. V Belgii je to například už 84 procent lidí.

BBC však upozornila na tragikomické paradoxy: ve Skotsku, kde je nutné vyjít z baru na ulici, když si kuřák chce zapálit, lehce stoupl počet kuřáků, protože pro nezapřisáhlého nekuřáka je podlehnutí svodu v takové speciální atmosféře "vyhnané" party kamarádů snazší. Podobně se tyto kuřácké pauzy před restauracemi odrazily přibývajícím množství nedopalků a pohozených prázdných krabiček na ulicích.

Pediatři zase pozorují růst počtu malých dětí s problémy pramenícími z toho, že jejich rodiče-kuřáci si nikotinový deficit nastřádaný během dne kompenzují silnějším kouřením doma, když zkrátka venku nesmějí. A zlatý věk prožívají paparazziové - už se nemusejí vloupávat do uzavřených nočních barů za mediálními hvězdami, protože i ty, chtějí-li si zakouřit, musí na chodník. Pochvalují si prý rovněž kuchaři, protože v restauracích stoupá zájem o konzumaci jídel.

USA řeší problém jinak

Odborníci v USA, kde kouří každý pátý dospělý, preferují jiný postup - motivovat kuřáky, aby výměnou za výhody s tabákem přestali.

Vlivný Institute of Medicine (OIM) navrhl, aby vedle zákazů a zavedení dalších daní hradily všechny zdravotní pojišťovny pojištěncům programy k odnaučení kouření. Tabák totiž podle OIM zabije ročně více Američanů než AIDS, alkohol, kokain, heroin, vraždy, sebevraždy, dopravní nehody a požáry dohromady.

Ve kterých zemích starého kontinentu si nesmíte zapálit ve veřejných prostorách
od kdy platí zákazvýjimky, či další omezení
BELGIEod ledna 2006smí se v kavárnách, barech a na venkovních zahrádkách
BOSNA A HERCEGOVINAzákaz se nedodržuje
SKOTSKOod 26. března 2006
WALESod 2. dubna 2007
SEVERNÍ IRSKOod 30. dubna 2007
ANGLIEod 1. července 2007
ČERNÁ HORAod července 2004zákaz platí i pro kina a školy
DÁNSKOod 15. srpna 2007smí se jen v oddělených místnostech
ESTONSKOod 5. června 2007smí se jen v oddělených místnostech s ventilací
FINSKOod 1. června 2007smí se jen ve speciálních kuřárnách
FRANCIEod února 2007pro restaurace a bary platí přechodná pravidla
IRSKOod března 2004smí se ve věznicích, psychiatrických zařízeních, kolejích a klášterech
ITÁLIEod ledna 2005smí se jen v oddělených místnostech s ventilací
KYPRsmí se v restauracích a barech, na pracovišti jen v kuřárnách

Reklama

Související články

Irské hospody už bez cigaretového kouře

Cigareta vykouřená v irské hospodě se od pondělí stává téměř trestným činem. Jako první země Evropské unie totiž Irsko zavádí absolutní zákaz kouření...

Výběr článků

Načítám