Hlavní obsah

Filmovou Enigmu prodali za rekordní částku

Londýn

Za rekordních 133 250 liber (více než 3,7 miliónu korun) se v londýnském aukčním domě Christie's ve čtvrtek prodal německý šifrovací přístroj Enigma, který použili filmaři při natáčení snímku Enigma s Kate Winsletovou. Původní odhad 50 000 liber tak překonal více než dvojnásobně. Informoval o tom server CNN, podle nějž jde o nejvyšší sumu, za jakou se kdy zařízení prodalo.

Foto: Profimedia.cz

Německý šifrovací přístroj Enigma

Článek

Nacistická armáda během druhé světové války používala systém Enigma k šifrování tajných depeší. Principem Enigmy jsou kola, která se vůči sobě různě otáčejí, a tím ukazují, jaké dvojice písmen si budou navzájem odpovídat.

Britské rozvědce se podařilo německý kód rozbít a spojenci pak využívali faktu, že nacisté o odhalení tajemství Enigmy nevěděli. Spojenecké síly získávaly důležité informace ve fázích konfliktu jako byly válka o Atlantik nebo při přípravě vylodění v Normandii.

Podle odborníků prolomení kódu uspíšilo konec války o dva roky. Příběh dešifrantů byl námětem řady filmů. Jedním z nich je koprodukční snímek Enigma z roku 2001 s britskou herečkou Winsletovou v hlavní roli. Neznámý kupec vydražil jeden z několika šifrovacích strojů, které byly ve filmu použity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám