Hlavní obsah

Festival gayů v Sarajevu po útocích pokračuje v podzemí

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SARAJEVO

Historicky první festival homosexuálů v Bosně narušily v noci na čtvrtek brutální útoky odpůrců gayů. Organizátoři proto všechny veřejné akce zrušili a akce pokračuje na utajeném místě jen pro zvané. Na veřejnosti ovšem pořadatelé oznámili konec akce, aby zabránili dalším útoků.

Článek

„Neukončili jsem festival,“ ale změnili jeho podobu. Už to není veřejná akce,“ uvedla Slobodanka Dekičová z pořádající Asociace Q. „Praví lidé dostanou správné informace, co a kde se koná.“ Dodal.

Odpoledne přitom Světlana Djurkovičová avizovala konec akce: "Nedokážeme zajistit bezpečnost návštěvníků. Festival končí."

Podle policie skupina asi 70 mužů ve středu pozdě v noci zaútočila na účastníky akce, některé vytáhla z aut a surově je zbila. Mezi zraněnými je i jeden policista a dva novináři, nejvážněji byl zraněn dánský turista.

Pořadatelé kritizují policii, že nezajistila bezpečnost akce: „Měli jsem garance od starosty a policie, že nebude násilí. Někdo by měl nést odpovědnost za to, co se stalo," upozornila Dekičová.

Proti akci brojila islámská média

Police sice ohlídala prostranství pře akademií výtvarných umění, kde akce začala, ale už ne okolní uličky. Islámská média celý měsíc brojila proti uskutečnění festivalu během svatého měsíce muslimů ramadánu. Pořadatelé dostali několik anonymních dopisů, ve kterých jim bylo vyhrožováno smrtí. V městě se objevily i plakáty Smrt homosexuálům.

V Bosně, stejně jako ve většině balkánských zemí, existuje mezi lidmi prakticky nulová tolerance vůči homosexuálům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám