Hlavní obsah

Falešný pilot se inspiroval Spielbergovým filmem a létal zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

Italská policie v pátek zadržela na turínském letišti falešného 32letého pilota Lufthansy Andreu Sirla, který neměl ani pilotní průkaz. Přesto nejméně jednou letěl v kabině jako třetí pilot. Po zadržení řekl nezaměstnaný muž, že chtěl napodobit Franka Abagnalea, který se vydával v šedesátých letech za pilota společnosti Pan American a během 250 letů uletěl milión mil.

S Lufthansou létal falešný pilot, neměl ani pilotní průkazVideo: Reuters/Dreamworks Pictures

 
Článek

Sirlo, který si jméno dal podle leteckého koridoru nad Turínem a jehož skutečné jméno zveřejněno nebylo, měl ušitou kopii uniformy pilota Lufthansy a měl padělaný identifikační průkaz. Falešnou identitu si budoval na Twitteru a Facebooku, kde zveřejnil i fotku, jak mává z kabiny letadla nebo jak stojí v místech, kam má veřejnost přístup zakázán. Stál i na ranveji.

Policie na něj byla upozorněna v lednu, když se představiteli úřadu pro civilní letectví zdálo, že je Sirlo příliš mladý na to, aby mohl vykonávat funkci kapitána.

Nyní policie zjišťuje, kolikrát Sirlo mohl využít své falešné identity k tomu, aby létal bez placení nebo dokonce v pilotní kabině. Zadržený tvrdí: „Zadarmo jsem letěl jen jednou. Tehdy mě pozvali do kabiny jako třetího pilota.“

To potvrzuje i italská policie v prohlášení: „Nejméně v jednom případě v roce 2012 se představil jako pilot zahraničních aerolinek a pod falešným jménem letěl jako třetí pilot v kokpitu.“ Italská média však uvedla, že v kabině letěl 23. října 2011 z Mnichova do Turína.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo DiCaprio jako Frank Abagnale ve filmu Chyť mě, když to dokážeš

Pilot jako z filmu

V Sirlově bytě navíc nalezla policie několik uniforem pilotů, falešné průkazy a povolení pro zaměstnance letiště pro permanentní parkování.

Sirlo, který byl už dříve stíhán pro podvody, byl obviněn z pokusu ohrozit leteckou bezpečnost a z používání falešných dokladů.

Lufthansa odmítla komentovat, zda Sirlo byl v kabině jejího letadla. Uvedla, že je to předmětem vyšetřování policie.

Sirla zřejmě inspiroval film Chyť mě, když to dokážeš režiséra Stevena Spielberga z roku 2002, kde Leonardo DiCaprio ztvárnil Franka Abagnalea, padělatele šeků, falešného lékaře a pilota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám