Hlavní obsah

Exšéf kontrarozvědky sledoval Kuciaka, tvrdí slovenský list

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Pět novinářů, včetně zavražděného Jána Kuciaka, sledoval na pokyn kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera bývalý šéf slovenské kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Peter Tóth, napsal Denník N. Tóth to však rezolutně odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Peter Tóth

Článek

„Tóth vypověděl před vyšetřovateli, že Kočner si ho najal před rokem a půl s tím, že chce připravit diskreditační kampaň na novináře. Za jejich sledování měl Tóth od Kočnera dostávat tisíce eur,“ napsal deník. Tóth měl prý pořizovat fotografie, videa a analýzy o sledovaných novinářích.

Exšéf kontrarozvědky ale tyto informace vzápětí popřel. „Denník N používá jazyk 50. let a lže. Nevím, co je ve vyšetřovacím spisu, ale výpověď s mým jménem a mým podpisem v něm určitě není,“ reagoval Tóth pro server omediach.com.

Tóth se prý přihlásil na policii po zadržení podezřelých z Kuciakovy vraždy koncem září. Exšéf kontrarozvědky měl při výslechu říct, že po Kuciakově vraždě se Kočnera ptal, zda s tím má něco společného, a podnikatel to popřel.

Z únorové vraždy novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byli obviněni čtyři lidé, kteří jsou ve vazbě. Jeden z obviněných Zoltán Andruskó měl vypovědět, že vraždu si objednal právě Kočner. Kontroverzní podnikatel je nyní ve vazbě kvůli podezření z podvodu. Slovenská policie provedla minulý týden domovní prohlídky v jeho nemovitostech v Bratislavě, v Bernolákovu a na Donovalech. O výsledcích zatím neinformovala. Oznámila ale, že domovní prohlídky se konaly v souvislosti s násilnou trestnou činností. To by naznačovalo, že akce mohla souviset s vraždou Kuciaka. Kočner v minulosti Kuciakovi vyhrožoval. Tóth dříve pracoval jako novinář, do SIS nastoupil v roce 1998.

Kiska: Policie zametala kauzy

Slovenský prezident Andrej Kiska mezitím řekl, že podvody se zemědělskými dotacemi, o nichž Kuciak psal, se nevyšetřovaly, ačkoliv o nich agenti Slovenské informační služby (SIS) věděli. Hlava státu si vyžádala podrobnou zprávu SIS po únorové Kuciakově vraždě.

„Byla tam konkrétní jména především z východního Slovenska, italská i slovenská, konkrétní částky, konkrétní názvy firem, které jsou podezřelé z obrovských podvodů. Mluvíme o desítkách miliónů eur. A výsledek? Nic. Ticho. Žádné zatýkání, žádná masivní aktivita policie. Tito lidé museli být kryti i vedením policie, museli mít své lidi na ministerstvu vnitra a na úřadu vlády,“ napsal Kiska v komentáři zveřejněném Denníkem N.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám