Hlavní obsah

Evropská unie uvalila sankce na 40 běloruských činitelů. Lukašenko mezi nimi není

Brusel

Státy Evropské unie po několika týdnech dohadů formálně schválily sankce vůči 40 běloruským činitelům odpovědným za volební manipulace a násilné potlačování opozičních demonstrací. Je mezi nimi ministr vnitra, šéfka volební komise či policejní velitelé, chybí však autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. EU sankční seznam zveřejnila ve svém úředním věstníku. Svoje sankce ohlásily také Spojené státy.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko mluví ke svým příznivcům

Článek

Potrestání činitelů Lukašenkova režimu po více než osmihodinovém jednání posvětili prezidenti a premiéři unijních zemí na summitu v Bruselu. Podařilo se jim přesvědčit Kypr, který sankce dlouhodobě blokoval ve snaze přesvědčit ostatních 26 členských států k tvrdšímu přístupu vůči Turecku. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell připustil, že kvůli táhlému sporu a neschopnosti shodnout se na společné reakci byla v sázce důvěryhodnost unie.

Sankce, které písemně na dálku schválily vlády členských zemí, znemožňují potrestaným Bělorusům cestovat na území unie. EU jim také zmrazila veškerý majetek v bankách svých členských zemí.

Lídři EU se shodli na sankcích proti Bělorusku a postupu vůči Turecku

Evropa

Na seznamu figuruje ministr vnitra Jurij Karajev, jeho náměstci a další činitelé úřadu, kteří jsou podle EU odpovědní za svévolné zatýkání demonstrantů a jejich mučení či za zastrašování novinářů a násilí vůči nim. Kvůli násilnostem unie potrestala také několik předáků běloruské policie a bezpečnostních úřadů.

Za falšování výsledků voleb se zase na seznam dostala předsedkyně volební komise Lidzija Jermošinová a další zástupci tohoto orgánu.

Nejvyšší ústavní činitelé odsoudili násilí v Bělorusku

Domácí

Sám Lukašenko, kterého EU po zmanipulovaných srpnových volbách neuznává za prezidenta, ale mezi potrestanými chybí. Zařadit jej tam sice chtěly především pobaltské země a další státy východního křídla EU, část členských zemí však byla proti. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela zatím unie preferuje snahu o dialog, který by v Bělorusku mohl vést k ukončení násilností vůči opozici a k vypsání nových voleb.

Své sankce vztahující se na osm běloruských činitelů včetně ministra vnitra ohlásilo také americké ministerstvo financí. „Demokratické snahy běloruského lidu vybrat si své vlastní vůdce a uplatňovat pokojně svá práva narazily na násilnosti a útlak běloruských činitelů,” uvedl ve vyjádření ministr financí USA Steve Mnuchin. Americký úřad také upřesnil, že sankce přijal v součinnosti s Británií, Kanadou a EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám