Hlavní obsah

Evropská komise zahájí s Českem řízení kvůli nerespektování migračních kvót

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót. S odvoláním na nejmenované unijní diplomaty to v pondělí napsala agentura Reuters, stejnou informaci sdělil i dobře informovaný zdroj ČTK. Komise před několika dny ohlásila, že v nadcházejícím týdnu oznámí, zda spustí řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker

Článek

Formálně Komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se EK na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který by mohl rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos v úterý ve Štrasburku zveřejní další pravidelnou zprávu o pokroku v unijních programech přesídlování a přerozdělování uprchlíků. Když minulý měsíc představoval novinářům tu předcházející, pohrozil, že Komise nebude váhat a řízení vůči Polsku, Maďarsku a ČR spustí, pokud tyto země nezmění svůj přístup.

Agentura Reuters k věci poznamenala, že zahájení řízení svědčí o silném napětí mezi Evropskou komisí a Českem jakožto i zbývajícími dvěma zeměmi, tedy Polskem a Maďarskem.

Z 2600 migrantů jich Česko přijalo 12 

Česko bylo jednou ze zemí, které v roce 2015 hlasovaly proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Dnes odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinilo. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle nedávného vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nepřijme. Ministr to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

Anketa

Jak by podle vás měla Evropská komise řešit problém s neplněním migračních kvót?
Tvrdě trestat země, které kvóty neplní
3,4 %
Změnit počty migrantů, které mají jednotlivé země přijmout
0,5 %
Vymyslet jiné řešení
96,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6228 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám