Hlavní obsah

Evropská komise schválila použití proticovidové pilulky od Pfizeru

Evropská komise schválila použití antivirální pilulky paxlovid firmy Pfizer určené k léčbě covidu-19 v Evropské unii. Na Twitteru to oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Lék se tak může začít podávat v členských státech včetně České republiky. Léčivo doporučila ve čtvrtek Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Foto: DPA/Frank Hoermann/SVEN SIMON, ČTK

Lék proti koronaviru paxlovid

Článek

Podle Kyriakidesové je schválení „klíčovým krokem k tomu, abychom občanům přinesli nejslibnější lék a také silnou druhou linii obrany proti pandemii po očkování".

Paxlovid by podle expertů mohl pomoci zmírňovat nápor na nemocnice při koronavirových vlnách, na rozdíl od ostatních léčiv používaných proti covidu-19 se nepodává infuzí, ale ústně, a lidé je proto mohou užívat sami doma.

EMA dala zelenou léku proti covidu paxlovid

Koronavirus

Podle EMA paxlovid může u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu covidu-19. Vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné možné vedlejší účinky. Léčivo přitom podle nich zabírá i na variantu omikron.

Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou velmi omezené.

Jedná o nich také česká vláda, kdy přesně se lék dostane k pacientům v Česku, není zatím jasné.

Tableta proti covidu Paxlovid je účinná proti omikronu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám