Hlavní obsah

Evropský parlament žaluje Evropskou komisi

Evropský parlament podal v pátek u Soudního dvora EU žalobu na Evropskou komisi kvůli nečinnosti, protože zatím nezasáhla proti státům porušujícím principy právního státu. Informoval o tom předseda parlamentu David Sassoli. Podle nových pravidel může komise státům, které vládu práva nerespektují, pozastavit čerpání peněz z unijních fondů. Řízení pro porušení vlády práva nyní EK vede s Polskem a Maďarskem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Právní služba europarlamentu právě podala u Soudního dvora žalobu na Evropskou komisi kvůli tomu, že neaplikovala mechanismus vlády práva. Nyní očekáváme, že komise bude jednat. Slova je třeba přetavit v činy,“ napsal na Twitteru Sassoli.

Nová pravidla podmiňující čerpání unijních peněz dodržováním principů právního státu platí od začátku roku. Maďarsko a Polsko se pak obrátily na soud se stížností, protože podle nich nové pravidlo porušuje unijní právo. Soudní dvůr o jejich stížnosti zatím nerozhodl.

EU ztratila s Varšavou trpělivost, zní Polskem

Evropa

Europoslanci odhlasovali usnesení o žalobě na EK už v červnu. Podle nich je potřeba ochránit bezprecedentní balík více než 1,8 bilionu eur (přes 46 bilionů korun), tvořený sedmiletým unijním rozpočtem a fondem obnovy, před zneužíváním v zemích, které efektivně nevyšetřují korupci či střet zájmů.

Kompetence EU mají své hranice, hájil Morawiecki rozhodnutí polského ústavního soudu

Evropa

Unijní exekutiva dlouhodobě vede s Maďarskem a Polskem několik oddělených řízení souvisejících s právním státem, evropskými hodnotami a právy sexuálních menšin. V říjnu vygradoval spor Bruselu s Varšavou, když polský ústavní soud rozhodl, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě. Polský soud vydal tento verdikt poté, co se na něj obrátil premiér Mateusz Morawiecki. Ten nesouhlasil s výrokem unijního soudu, že soudní reforma prosazovaná polskou vládou může ohrozit nezávislost justice v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám