Hlavní obsah

Evropané očistili poslední popravenou čarodějnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLARUS

Údajně poslední odsouzená čarodějnice v Evropě byla tento týden ve Švýcarsku po 226 letech rehabilitována. Regionální parlament východošvýcarského kantonu Glarus prohlásil Annu Göldiovou, které roku 1782 kat setnul hlavu, za nevinnou a nazval tehdejší proces před evangelickou radou justiční vraždou. Informovala o tom agentura SDA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Potěšení nad verdiktem parlamentu vyjádřila Nadace Anny Göldiové, kterou její příznivci založili v roce 2007. Podle švýcarského novináře a autora knihy o Göldiové Waltera Hausera jí to život nevrátí, ale získala zpět svou čest, o kterou ji připravilo vážné obvinění a trest smrti. Hauser také řekl, že je to v celé Evropě poprvé, kdy byla takzvaná čarodějnice rehabilitována.

I na území dnešní České republiky se v minulosti konal nespočet čarodějnických procesů. V 17. století získaly Petrovy kameny v Jeseníkách pověst místa, kde rejdí čarodějnice. Známá je postava Jindřicha Bobliga z Edelstadtu, který se jako světský soudce obohacoval na majetku odsouzených nešťastníků. K vynucení přiznání neváhal používat těžkou torturu. Hony na domnělé temné živly definitivně zrušila císařovna Marie Terezie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám