Hlavní obsah

Evropa potřebuje zlepšit vztahy s Ruskem, říká Juncker

– Pasov

Evropa musí zlepšit své vztahy s Ruskem, i když to není populární. Řekl to ve čtvrtek večer v bavorském Pasově při pódiové diskusi pořádané deníkem Passauer Neue Presse předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj by o této věci neměl rozhodovat Washington.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Musíme usilovat o praktický vztah s Ruskem. Není to sexy, ale musí to tak být, nemůžeme takto pokračovat,” prohlásil Juncker. „S Ruskem se musí zacházet slušně,” řekl. „Nemůžeme dovolit, aby nám vztahy s Ruskem diktoval Washington,” dodal.

Evropská unie loni po Spojených státech zavedla sankce vůči Rusku po anexi ukrajinského Krymu a dále je zpřísnila poté, co proruští separatisté zahájili na východě Ukrajiny povstání se zjevnou podporou Ruska.

O prodloužení unijních protiruských sankcí se bude rozhodovat na konci roku. Osmadvacítka dosud trvala na jejich zachování, i když některé členské státy EU sankce i ruské protiopatření, jímž je embargo na dovoz potravinářských výrobků, citelně zasáhly.

Vztahy mezi Moskvou a Západem se pak dále zhoršily v posledních dnech, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil zahájení náletů na vzbouřence proti prezidentovi Bašáru Asadovi v Sýrii. Minulý týden americký prezident Barack Obama obvinil Putina, že se snaží překonat oslabení Ruska obranou autoritářského syrského prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám