Hlavní obsah

Evropa musí plnit očekávání lidí, řekl německý ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropa dluží lidem odpovědi týkající se řešení migrace, nezaměstnanosti mladých nebo bezpečnosti, řekl v sobotu v Berlíně novinářům německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier před schůzkou se šéfy diplomacií dalších pěti zakládajících zemí evropských společenství. Dodal, že Evropa nesmí upadnout do deprese,

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Ministři zahraničí zakládajících zemí EU v Berlíně. Zleva Belgičan Didier Reynders, Němec Frank-Walter Steinmeier, Ital Paolo Gentiloni, Lucemburčan Jean Asselborn, Francouz Jean-Marc Ayrault a Nizozemec Bert Koenders.

Článek

Steinmeier je přesvědčen, že je nyní důležité si v Evropě vzájemně naslouchat: „Vzájemně si naslouchat, to znamená, vycítit, kde jsou očekávání a citlivá místa evropských vlád, ale také poslouchat naše občany, jaká jsou jejich očekávání od Evropy.”

„Je zřejmé, že jsou oblasti, kde Evropa musí nabídnout řešení, po kterých se lidé ptají. Je to téma uprchlíků a migrace, kde my v Evropě dlužíme odpovědi. Je to velké téma - především v jižní části Evropské unie - nalezení odpovědí na krizi zaměstnanosti, zejména u mladých lidí. A je to téma bezpečnosti,” řekl německý ministr.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Evropa je úspěšný projekt míru a stability, který bychom si neměli nechat vzít. I na Twitteru ale zdůraznil:  ”Po brexitu je důležité vyplnit očekávání lidí.”

„Nemůžeme se vrhat po hlavě do hektických akcí a předstírat, že máme na všechno odpovědi, ale po britském rozhodnutí nemůžeme upadnout do deprese a být paralyzování,” řekl podle BBC.

Německo a Francie by na sobotní schůzce měly podle německých médií předložit společný návrh toho, kudy by se měla unie dál ubírat. Mezi návrhy by mělo být také zřízení takzvané flexibilní unie, která by vytvořila prostor i pro země, které se nechtějí nebo nemohou podílet na dalších integračních krocích.

Opatření by mělo zamezit tomu, aby se britský scénář opakoval v dalších zemích EU. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se obává, že po Británii budou následovat další referenda o setrvání v Evropské unii i v dalších členských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám