Hlavní obsah

Evropa je v sevření spalujícího vedra. Italové už vyhlásili stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou část Evropy trápí vedra. V extrémním počasí hrozí požáry, ohrožena je zemědělská úroda a meteorologové varují před prudkými bouřkami. Italská vláda už kvůli vysokým teplotám vyhlásila stav nouze v okolí měst Parma a Piacenza na severu země.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Při extrémním suchu hrozí požáry, varují meteorologové.

Článek

Italové zároveň uvolnili 8,65 miliónu eur (asi 227 miliónů korun) na pomoc zemědělcům. Hladina nejdelší italské řeky Pád poklesla podle hydrologů o 65 procent proti normálu. Potíže s nedostatkem vody hlásí i Sicílie a Sardinie.

Sucho působí potíže italským zemědělcům, kteří už vyčíslili škody na téměř jednu miliardu eur (asi 26,3 miliardy Kč). To se podle sdružení zemědělců odráží i na růstu cen.

Ve Francii padají teplotní rekordy 

S vedry se v uplynulých dnech potýkala také Francie, kde tento týden na mnoha místech padly teplotní rekordy. Podle serveru Phys.org prožila země galského kohouta nejteplejší červen od druhé světové války. Na sčítání škod je příliš brzy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Paříži se ve vedrech ochlazovali, jak se daloVideo: Reuters

„Je jasné, že vysoké teploty snižují potenciál zemědělské úrody v Evropě. Nyní je ale ještě příliš brzy na to, říci, jak velké škody budou,“ cituje server hellenicshippingnews Michela Portiera ze zemědělské společnosti Agritel.

Česko a Německo naopak trápí bouřky. Podle serveru severe-weather.eu bylo nad Českou republikou a Německem zaznamenáno téměř půl miliónu blesků. [celá zpráva] Hasiči zasahovali u popadaných stromů či zatopených sklepů. Na mnoha místech včetně páteřní tratě mezi Berlínem a Düsseldorfem je stále přerušena železniční doprava.

V Německu způsobilo počasí vážné komplikace hlavně v dopravě – mezi mnoha velkými městy je přerušeno železniční spojení, informovala agentura DPA. V severní části Německa se po bouřkách ochladilo, na jihozápadě země ale zůstávají teploty stejně jako v uplynulých dnech nad 30 stupni Celsia. Kolem třicítky by se měly udržet až do pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám