Hlavní obsah

Eurozóna bude jednat s Řeckem až po referendu

– Brusel

Ministři financí eurozóny se shodli, že do nedělního řeckého referenda nebudou s Aténami jednat o podmínkách mezinárodních věřitelů. Po středeční mimořádné telekonferenci euroskupiny to uvedl její šéf, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem.

Foto: Reuters

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem oznamuje znárodnění banky SNS Reaal.

Článek

”Hlavní rozhodnutí bylo takové, že vzhledem k politické situaci, odmítnutí dřívějších návrhů, referendu, které se bude konat v neděli, a stanovisku řecké vlády, která radí volit ne, nevidíme v tuto chvíli žádný důvod k dalším jednáním,” uvedl Dijsselblom ve videonahrávce.

Žádná další jednání o návrzích nebo finančních záležitostech se v příštích dnech neuskuteční ani na úrovni euroskupiny, ani mezi řeckými úřady a věřitelskými institucemi. „Nyní prostě počkáme na výsledek nedělního referenda,” dodal. Dijsselblon Řekům vzkázal:  „Velmi se za tuto situaci omlouvám vzhledem k tomu, jak silné je odhodlání řeckého lidu být součástí Evropy a zůstat součástí eurozóny, v čemž je plně podporujeme,” uvedl šéf euroskupiny.

Řecká vláda v úterý několik hodin před vypršením starého záchranného programu požádala eurozónu o nový program na dva roky a o zmírnění dluhu. Dijsselbloem podotkl, že euroskupina nejnovější Tsiprasovy návrhy týkající se úpravy podmínek starší dohody pouze zaznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám