Hlavní obsah

Europoslanci zbavili imunity katalánského expremiéra Puigdemonta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurposlanci zbavili imunity bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a další dva separatistické politiky autonomního španělského regionu. Úřady zemí, v nichž žijí, budou moci znovu začít posuzovat španělskou žádost o jejich vydání.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont se dostal do Evropského parlamentu.

Článek

Madrid chce trio postavit před soud kvůli referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Pro zbavení ochrany Puigdemonta před soudním řízením se v pondělním tajném internetovém hlasování, jehož výsledky Evropský parlament zveřejnil v úterý ráno, vyslovilo 400 ze 693 zákonodárců.

Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Barcelony, požadují propuštění vězněných politiků

Evropa

V případě jeho kolegů Antoniho Comína a Clary Ponsatíové to bylo ještě o čtyři poslance více. Pro byli zejména členové tří nejsilnějších parlamentních skupin – lidovců, socialistů a liberálů. Naopak proti doporučovali svým členům hlasovat zelení a levice, nesouhlasila patrně i značná část protievropské nacionalistické frakce.

Puigdemont, Comín i Ponsatíová tvrdí, že jsou oběťmi politického pronásledování ze strany španělské vlády. Ta je chce dostat před soud kvůli obvinění ze vzpoury vztahujícímu se ke zmíněnému referendu, které separatistická vláda vypsala v rozporu se španělskou ústavou.

Puigdemont a Comín žijí v Belgii, Ponsatíová ve Skotsku. Úřady obou zemí se nyní mohou znovu začít zabývat španělskou žádostí. Není přitom jasné, zda jí vyhoví. Začátkem letošního roku belgická justice definitivně zamítla podobnou žádost o vydání bývalého katalánského ministra kultury Lluíse Puiga. Ten čelil obžalobě ze zpronevěry veřejných peněz využitých na uspořádání zmíněného referenda.

Reklama

Výběr článků

Načítám