Hlavní obsah

Europoslanci odmítli uvolnit 1,8 miliardy pro Turecko

Štrasburk

Evropský parlament odmítl odblokovat 70 miliónů eur (1,8 miliardy korun) z unijních fondů, které jsou určeny Ankaře. Pro hlasovalo 544 europoslanců, proti jich bylo 28. Peníze se uvolní až v případě zlepšení dodržování principů právního státu a demokracie v Turecku.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci Evropského parlamentu během zasedání ve Štrasburku

Článek

Unie se již loni v listopadu rozhodla převést do rezervy 70 miliónů eur pro Turecko s tím, že dosáhne-li země dostatečného pokroku v oblasti právního státu, demokracie, lidských práv a svobody tisku, bude částka uvolněna.

Ve výroční zprávě z letošního dubna ale Evropská komise žádné zlepšení nezjistila. Navíc uvedla, že Ankara se výrazně vzdaluje od Evropské unie, obzvláště v oblasti základních práv a pojistek vyváženosti politického systému.

EU má v současné době s Tureckem komplikované vztahy. Ty se vyhrotily po pokusu části turecké armády zbavit prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana moci. Turecký prezident ze zosnování akce viní duchovního Fethullaha Gülena, jehož hnutí označuje za teroristické.

Při zátazích proti údajným příznivcům Gülena byly mimo jiné zadrženy desítky novinářů a o místa přišly stovky úředníků, učitelů i policistů. Západní spojenci Turecka tvrdý postup tureckých úřadů kritizují s tím, že Erdogan se snaží využít puče jako záminku k potlačení opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám