Hlavní obsah

Reakce na Vrbětice: Europarlament vyzývá ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů

Brusel
Aktualizováno

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek vyzvali členské země Evropské unie, aby koordinovaně vyhostily ruské diplomaty v reakci na zjištění českých tajných služeb o ruském podílu na explozích muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu

Článek

V usnesení schváleném výraznou většinou 569 ze 682 hlasů europoslanci rovněž odsoudili ruské výhrůžky adresované Česku v následné diplomatické při.

Parlament v rezoluci "zdůrazňuje, že Evropská unie stojí na straně České republiky, a vyzývá místopředsedu Komise, vysokého představitele (Borrella) a Radu EU, aby v případě odvetných opatření vůči České republice nebo jakémukoli jinému členskému státu EU přijali vhodná protiopatření, včetně rozšíření cílených sankcí".

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

Europoslanci také vyzvali k přijetí tvrdších sankcí v souvislosti se současným agresivním jednáním Moskvy. Unie by podle nich měla snížit závislost na ruské energii, zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2 a nenechat ruskou společnost Rosatom budovat na území EU jaderné elektrárny.

Vyšachujte Rosatom

Rezoluce také "naléhavě vyzývá orgány EU a všechny členské státy, aby nepokračovaly v dostavbě plynovodu Nord Stream 2 a požadovaly zastavení výstavby kontroverzních jaderných elektráren budovaných společností Rosatom". Představitelé české vlády kvůli případu Vrbětice oznámili, že Rosatom nebude připuštěn do tendru na výstavbu nových bloků elektrárny Dukovany. Společnost se přitom podílí na budování elektráren například v Maďarsku.

Kreml: Rusko nestrpí chování Česka, Bulharska a Pobaltí

Evropa

Evropský parlament svým čtvrtečním usnesením reaguje na krizi česko-ruských vztahů. Ty jsou na bodu mrazu od poloviny dubna, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Rusové nakonec souhlasili s tím, že se počet diplomatů na ambasádách v obou zemích srovná.

Den po dni. Jak se během týdne vyvíjely česko-ruské vztahy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám