Hlavní obsah

EU ve Středomoří pomohla zachránit 730 tisíc migrantů

Brusel

Evropská unie se od roku 2015 díky své námořní operaci ve Středomoří podílela na záchraně takřka 730 tisíc migrantů. V dopise Evropskému parlamentu to oznámil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. „Záchrana lidských životů zůstává pro Evropskou unii povinností,“ řekl.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti na cestě z Maroka do Španělska

Článek

Eurokomisař současně zdůraznil, že zdůraznil, že se na záchraně migrantů podílely také nevládní organizace, které sehrály „zásadní úlohu při záchraně životů“. Skutečná humanitární pomoc na moři, kterou tyto skupiny poskytují, by podle něj neměla být kriminalizována.

Všichni aktéři z oblasti Středomoří podle Avramopulose musí zajistit, aby poskytovali pomoc na základě platných mezinárodních pravidel a nepodporovali pašeráky lidí.

Tento týden se země Evropské unie na základě politického rozhodnutí dohodly o půl roky prodloužit činnost protipašerácké unijní operace Sophia, ale zároveň dočasně zastavit práci všech plavidel, které v ní působí, což v zásadě znemožňuje evropské námořní operaci účinným způsobem naplňovat mandát.

Důvodem tohoto kroku je to, že unijní státy se nedokázaly shodnout na systému přerozdělování zachráněných migrantů. Důraz operace bude nově kladen na pozorování oblasti ze vzduchu a na pokračování výcviku libyjské pobřežní stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám