Hlavní obsah

EU obnoví jednání o přidružení se Srbskem

– BRUSEL

Evropská unie obnoví 13. června rozhovory se Srbskem o přidružení, uvedl ve čtvrtek člen Evropské komise pro rozšíření Olli Rehn. Důvodem podle něj je, že Bělehrad zlepšil spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Článek

"Příští středu uskutečníme příští kolo rozhovorů k této důležité (asociační) dohodě, která přinese Srbsku konkrétní ekonomické a obchodní výhody," uvedl Rehn v prohlášení. Předseda komise José Barroso již rozhodnutí sdělil Bělehradu a pozval jeho zástupce k jednání do Bruselu na 13. června.

Asociační a stabilizační dohoda je prvním krokem pro budoucí případné členství Srbska v EU. Srbsko má zájem o plné členství v EU.

Bělehrad tento týden navštívila předsedkyně tribunálu Carla del Ponteová, které prošetřovala spolupráci Bělehradu s ICTY.

Právě malá ochota Srbska ke spolupráci s tribunálem vedla loni k přerušení jednání. [celá zpráva] Bělehrad totiž navzdory slibu nevydal vysoké bosenskosbrské představitele v čele s Ratkem Mladičem a Radovanem Karadžičem. Nepodařilo se je dopadnout.

Změna postoje mohla být dána tím, že bělehradský soud letos poslal do vězení Srby, kteří zmasakrovali několik bosenských muslimů. [celá zpráva] Podařilo se též dopadnout bývalého bosenskosrbského generála Zdravka Tolimira, který je u trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii obžalován z válečných zločinů.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám