Hlavní obsah

EU nedopustí, aby Ukrajině došly zbraně. Válka je v bodu zlomu, řekl Borrell

Brusel

Evropská unie nepoleví v dodávkách zbraní Ukrajině, jejíž boj proti ruské invazi je nyní ve zlomové fázi. Po jednání ministrů obrany členských zemí to v úterý řekl novinářům šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož evropský blok nedopustí, aby Ukrajině došly zbraně. EU podle něj také plně podpoří Švédsko a Finsko, které se kvůli invazi rozhodly požádat o členství v NATO.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Josep Borrell

Článek

Zástupci unijních vlád dnes probírali mimo jiné možnosti, jak jejich země mohou i téměř tři měsíce po zahájení ruské invaze dál podporovat Kyjev. Některé členské státy včetně Česka poskytují Ukrajině vojenské vybavení, mimo jiné tanky a další těžké zbraně.

Bod zlomu a užiteční Češi

„Podpora v tuto chvíli je zásadní, protože válka se nachází v bodě zlomu a my nemůžeme dopustit, aby Ukrajině došlo vybavení,“ prohlásil Borrell po jednání s ministry. Připomněl, že EU postupně uvolnila již dvě miliardy eur (50 miliard korun) na nákupy zbraní pro Kyjev. Jednotlivé země ale poskytují zbraně za mnohem vyšší částky, podotkl Borrell.

Matovič navrhne zdanění ruské ropy zpracovávané na Slovensku

Válka na Ukrajině

Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Ihor Žovkva českému Radiožurnálu řekl, že Česko dodá Ukrajině další těžké zbraně. Půjde podle něho o další tanky a obrněná vozidla doplněná o další zbraně podle ukrajinských potřeb. Tanky a obrněná vozidla Česko poslalo Ukrajině už v dubnu. Žovkva odmítl zveřejnit přesné údaje o chystané zásilce těžké techniky, ujistil ale, že pro Ukrajinu bude velice užitečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám