Hlavní obsah

EU doporučila nelétat přes Bělorusko. Na palubě boeingu Ryanairu byli i agenti KGB

Varšava/Dublin

Unijní úřad pro leteckou bezpečnost EASA po vynuceném přistání boeingu Ryanairu v Minsku doporučil aerolinkám jako předběžné opatření nelétat přes území Běloruska. Ředitel aerolinky označil vynucení přistání za akt státem podporovaného únosu. Zmínil, že na palubě letu byli i agenti běloruské tajné služby KGB. V Minsku byl po vynuceném přistání zadržen blogger a zakladatel kanálu Nexta Roman Pratasevič.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Boieng 737 Ryanair s imatrikulací SP-RSM po přistání u Vilniusu

Článek

„Byl to případ státem podporovaného únosu, státem podporovaného (leteckého) pirátství,“ řekl ředitel Ryanairu Michael O´Leary. Potvrdil, že v letu nemohl pokračovat běloruský blogger Roman Pratasevič se svou přítelkyní. Podle něj dál v letu nepokračovali ani agenti KGB, kteří byli na palubě.

„Jsme přesvědčeni, že na letišti vystoupili nějací agenti KGB. Pět nebo šest lidí opustilo letadlo, ale jen jeden z nich byl zatčen, což by mohlo naznačovat, že ostatní byli lidé z tajné služby,“ dodal O´Leary.

Šéfredaktor kanálu Nexta Tadeusz Giczan se o případu rozepsal na Twitteru. „Co zatím víme. Operativci KGB nastoupili v Aténách na palubu letadla ráno spolu s Pratasevičem. Ten zmiňoval člověka, který si ho vyhýbavě fotil u brány,“ uvedl.

„Chtěl si ofotit moje dokumenty,“ popsal Pratasevič na Twitteru, co se odehrálo už na letišti v Aténách. Muž pak podle něj odešel, u stejné brány si však zase chtěl nafotit na telefon jeho dokumenty, když používal elektronické odbavení. „Stál jsem a mlčel jsem, když se ke mně zase obrátil rusky s nějakou hloupou otázkou. Byl středních let, uhlazený, plešatý, v tričku a světlých kalhotách s koženým kufírkem,“ popsal Pratasevič.

Agenti na palubě měli donutit posádku vyslat signál nouze 

Giczan ještě na Twitteru dodal, že poté, co boeing vstoupil do běloruského vzdušného prostoru, došlo zřejmě ke střetu mezi agenty KGB a posádkou. Dokonce údajně donutili posádku vyslat nouzový signál, že je na palubě bomba. Po jeho přijetí byla vyslána do vzduchu stíhačka MiG-29 a letounu bylo nařízeno přistát v Minsku.

O vyslání nouzového signálu sice informovala běloruská agentura Belta, ale o žádném střetu na palubě nikdo nic dosud neuváděl. Giczan pak uvedl i variantu, že o bombě informovala posádku řídící věž.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Unie doporučila nelétat přes Bělorusko

Lotyšské aerolinky Air Baltic už odklonily své lety tak, aby se vyhnuly území Běloruska, jak doporučila Evropská organizace pro leteckou bezpečnost EASA. Plyne to ze serveru Flightradar, kde je vidět, že lety BT411 z Oděsy do Rigy a let BT725 z Tbilisi do Rigy se vyhnuly vzdušnému prostoru Běloruska. Air Baltic potvrdily, že to bylo záměrné.

„Bezpečnost a zdraví našich cestujících a zaměstnanců je prioritou našich aerolinek,” uvedly aerolinky.

I Ryanair zvažuje, že nebude létat přes Bělorusko, své lety by mohl odklonit přes Polsko, přes Bělorusko jich létá málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám