Hlavní obsah

EU chce od příštího roku sbírat osobní data pasažérů

LUBLAŇ

Evropská unie by mohla od roku 2009 zavést v letecké dopravě podobné bezpečnostní opatření při vstupu na své území, jaké platí ve Spojených státech. Její návštěvníci by museli poskytovat osobní údaje a také otisky prstů.

Článek

Výkonný orgán unie hodlá podle eurokomisaře pro oblast vnitra a spravedlnosti Franca Frattiniho v únoru navrhnout vznik registru dat o cestujících v letecké dopravě, který by obsahoval právě i biometrické údaje. Frattini to v pátek řekl na setkání ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU ve Slovinsku, které nyní unii předsedá.

"Terorismus zůstává hrozbou číslo jedno," prohlásil Frattini ve slovinském městě Brdo, kde se ministři sešli. "Balík opatření bude mít za cíl zvýšit schopnosti EU chránit její vnější hranice," dodal.

Data by se do zmiňovaného registru ukládala a kontrolovala při příletech a odletech do a z EU. Databáze by pak měla pomoci úřadům zjistit, zda lidé nepobývají v EU déle, než mohou.

Údaje ještě před odletem 

Pokud se myšlenku podaří prosadit, pak by v budoucnu mohla data o leteckých pasažérech být ukládána hned v několika systémech. Kromě zmiňovaného registru totiž EK chce navrhnout i kontroly za pomoci formulářů vyplňovaných na internetu několik dní před cestou a zasílaných leteckými společnostmi do cílové země nejméně 24 hodin před odletem.

Protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove řekl, že EU chce, aby systém platil od poloviny roku 2009. Před novináři však poznamenal, že ministři budou muset ještě přesvědčit evropské zákonodárce a strážce osobních dat, z jejichž strany zaznívá k záměru EU ostrá kritika.

Některé státy už návrhy podpořily, například Francie. Španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez Rubalcaba řekl, že jeho země systém kontroly leteckých cestujících loni zavedla. "Od března jsme analyzovali milióny dat a umožnilo nám to lepší představu o tom, kdo vstupuje do naší země," citovala jej agentura Reuters. Španělský ministr dodal, že loni s pomocí systému tamní úřady zadržely stovky lidí. Podobná praxe je již v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám