Hlavní obsah

ESA z kosmu vyfotografovala, jak soptí vulkán Etna

Na Sicílii se minulý týden probrala Etna – jedna z nejaktivnějších sopek planety. Evropská kosmická agentura (ESA) erupci nafotila. Soptící vulkán při erupcích chrlil rozžhavenou lávu, kamení a popel do výšky několika stovek metrů. Další záběry zveřejnila i agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Etna chrlí lávuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

„Po první erupci vulkán předvedl další působivé chrlení lávy do výšky až 700 metrů na noční obloze. Po první explozi láva dotekla až do asi 4 kilometry vzdáleného údolí Valle del Bove,“ uvedla na svých stránkách Evropská vesmírná agentura.

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára. Etna chrlila výrazněji lávu loni v prosinci, kdy lávová fontána dosahovala výšky až 100 metrů a místní našli druhý den ráno na ulici, balkonech i autech sopečný popel.

Majestátní Etna, která je vysoká přes 3000 metrů, je i oblíbeným cílem turistů. Na její svahy se pořádají výlety a na jejím úpatí se dobře daří mimo jiné vinné révě. Od roku 2013 je také Etna zapsána na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám