Hlavní obsah

Erdogan obvinil Řecko ze zabití dvou migrantů, odmítl miliardu eur od EU

Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí obvinil Řecko, že jeho vojáci na společné hranici zabili dva migranty a vážně zranili jednoho dalšího. Na tiskové konferenci po setkání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem rovněž prohlásil, že odmítl miliardu eur, kterou mu na pomoc se zvládáním migrace údajně nabídla Evropská unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se na tureckých hranicích střetli s řeckou policiíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí řecké vlády Erdoganův výrok o zabitých migrantech označil za dezinformaci, informovala agentura Reuters.

"Řečtí vojáci zabili dva migranty a jednoho těžce zranili," prohlásil Erdogan. Už dříve turecká média informovala, že řecká policie na hranici zastřelila syrského běžence. Mluvčí aténské vlády poté na Twitteru napsal, že video, jímž turecká média dokládají smrt běžence na hranicích, je falešná zpráva. Stejně nyní reagoval mluvčí Stelios Petsas i na Erdoganovo obvinění. Na řecko-turecké hranici se podle něj vůbec nestřílelo.

Turecký prezident v pondělí rovněž uvedl, že odmítl finanční pomoc, kterou mu údajně nabídla Evropská unie. "Mluvíme s nimi. Řekli nám: 'Pošleme vám miliardu eur.' Koho se snažíte oklamat? Už tyto peníze nechceme," prohlásil Erdogan na tiskové konferenci po setkání s Borisovem.

Evropská unie se snaží přimět Turecko, aby se vrátilo k dodržování dohody z roku 2016, v níž slíbil, že zastaví migraci do unie výměnou za finanční pomoc z Bruselu.

Na řecko-turecké hranice podle nevládních organizací dorazilo od pátku na 15 000 migrantů. Atény už v pátek zesílily ostrahu hranice a vyslaly tam i armádu. Na hranici Turecka s Bulharskem, která navazuje na řecko-tureckou, je podle dnešní zprávy agentury DPA zatím klid. Bulharský premiér se přesto vydal do Turecka na jednání.

Podle agentury APA se Borisov snažil přimět Erdogana, aby se setkal s představiteli EU, kteří zamíří v úterý na řecko-tureckou hranici. Členy mise budou řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Borisov ale Erdogana podle APA k jednání, které se mělo konat v Sofii, nepřesvědčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám