Hlavní obsah

Epidemie legionářské nemoci zasáhla v Madridu desítky lidí

– Madridu

Nejméně dva mrtvé si vyžádala epidemie legionářské nemoci (legionely), která vypukla na jihozápadním předměstí Madridu. Další postižený člověk je ve vážném stavu. Celkem může být nakaženo více než 60 osob, uvedly tamní úřady.

Foto: Ilya Naymushin , Reuters

Legionela se projevuje jako chřipka. Ilustrační foto

Článek

Epidemie podle všeho pochází z rozprašovače vody, který se používá pro osvěžení u jedné rybí restaurace. Ze 63 identifikovaných případů nakažení je nyní sedm lidí hospitalizováno. Dvě osoby jsou v intenzivní péči, přičemž u jedné se stav zlepšuje, zatímco u druhé zhoršuje.

Legionela se projevuje jako chřipka. Způsobuje ji bakterie, jež se nejlépe množí ve vodě za teploty 37 stupňů Celsia. Bakterie se šíří rozvody vody, klimatizací nebo se roznáší vodní parou.

Od roku 1996 se ve Španělsku legionela několikrát objevila, přičemž celkem onemocněly stovky lidí a desítky jich zemřely. Letos v únoru byl uzavřen hotel v přímořském středisku Calpe na východním pobřeží poté, co zde na legionelu zemřeli tři Britové. Znovu byl pak zavřen koncem června, kdy se zde nebezpečnou bakterií nakazilo osm lidí včetně tří belgických turistů, poznamenala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám