Hlavní obsah

Ekoteroristé chtěli vyhodit do vzduchu technologické centrum ve Švýcarsku

Novinky, pst

Obyčejná silniční kontrola zmařila připravený útok ekoteroristů na středisko pro výzkum nanotechnologií ve švýcarském Curychu. Trojčlenné komando italské skupiny Il Silvestre mělo v autě podle serveru Mail Online funkční výbušné zařízení. Podle zdrojů blízkých vyšetřování existuje podezření, že útok byl jen jedním z naplánované série dalších.

Článek

Vše začalo 15. dubna, kdy švýcarská dopravní hlídka zastavila vozidlo, ve kterém jeli italští občané Constantino Ragusa, Silvia Guerini a italo-švýcarka Luca Bernasconi. Kvůli podezření prohledali jejich vozidlo a objevili bombu.

Velitel ekoteroristického skupiny Il Silvestre, třiatřicetiletý Ragusa, má již na kontě několik útoků, za které si odseděl kratší tresty ve vězení. Záznam má i Guerini. Sami se považují za anarchisty, kteří bojují proti mikrotechnologiím, jaderným elektrárnám a atomovým zbraním. Další známý příslušník skupiny Marco Camenish si odpykává trest za vraždu švýcarského pohraničníka.

Nanotechnologické centrum IBM u Curychu, které bylo postaveno v přepočtu za více než půldruhé miliardy korun, se má otevřít až příští rok. Nicméně v komplexu už jsou nainstalovány některé vyspělé a také velmi drahé systémy, které mají být svého druhu jediné na světě.

Policie popsala zadržené množství výbušniny jako značné. Policejní mluvčí sdělil, že exploze mohla napáchat devastující škody. Mluvčí IBM Susan Orozcová incident potvrdila, ale firma ji odmítla dále komentovat.

Tajné setkání evropských anarchistů

Švýcarská média spekulují, že útok mohl být jedním z koordinované série. Útok souvisel údajně s tajným setkáním představitelů různých evropských radikálních anarchistických skupin, které se konalo 16. až 17. dubna ve Švýcarsku.

Il Silvestre vznikla v Toskánsku a patří k sílícím radikálním teroristickým organizacím s konspirační strukturou oddělených buněk. Jde o jednu ze skupin, která navazuje na Rudé brigády ze 70. a 80. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám