Hlavní obsah

EK chce dát členským státům na boj s humanitárními problémy 19 miliard korun

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise navrhuje, aby členské státy měly vyčleněny 700 miliónů eur (asi 18,9 miliardy Kč) pro případ humanitární krize. Navrhl to komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianidis. Peníze budou moci být využity také na to, aby se země vyrovnaly s přílivem migrantů. Mohly by za ně koupit například potraviny, vodu nebo přístřešky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlík v řeckém Indomeni poblíž makedonské hranice

Článek

Peníze by měly být vyčleněny na tři roky. Letos by mělo být možné využít 300 miliónů eur a dalších 200 miliónů pro každý z následujících dvou roků. Výdaj je potřeba doplnit v unijním rozpočtu.

"Návrh zajistí evropskou odpověď založenou na solidaritě a lidskosti. Zajistí uprchlíkům základní potřeby. Umožní EU doplnit humanitární aktivity v těch členských zemích, jejichž aparát je přetížený," poznamenal Stylianidis na tiskové konferenci.

Plán na nový mechanismus pomoci členské zemi Unie přichází v době, kdy kvůli rozhodnutím některých zemí uzavřít své hranice zůstávají v Řecku stále vyšší počty migrantů. Počítá však s tím, že by mohl být využit i v případě epidemií, teroristického útoku či ekologické katastrofy nebo havárie velkého rozsahu.

Už nyní Uunie a její členské země včetně Česka pomáhají prostřednictvím existujících unijních mechanismů.

S dnešním návrhem komise musí souhlasit země EU a europarlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám