Hlavní obsah

Džihádisté nepolevují, varuje Europol. Počet teroristických útoků v Evropě roste

– Haag

Státy Evropské unie loni čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokonaným, nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent. Počet útoků džihádistů, na které připadá 62 z 68 obětí, dokonce meziročně stoupl dvaapůlkrát. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnil Europol.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Policisté a záchranáři zasahují poblíž koncertní haly v Manchesteru

Článek

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo mělo odehrát celkem v devíti členských státech EU. Nejvíc jich řešila Británie - celkem 107. Následovala Francie s 54, Španělsko se šestnácti, Itálie se čtrnácti, a Řecko s osmi útoky nebo pokusy o ně. Po dvou útocích řešila policie v Belgii a Německu, jedním útokem se zabývali také Finové a Švédi.

Nejvíc teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho víc než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků.

Teroristické útoky v Evropě
Rok2014201520162017
Počet útoků226193142205

 Útoků džihádistů přibylo, úspěšnost klesla

Při všech teroristických útocích loni zemřelo 68 lidí a bylo zraněno 844 lidí, což představuje rapidní pokles; o rok dříve bylo obětí 142. Džihádisté byli loni spojení s 33 teroristickými útoky, z nichž deset bylo úspěšných, tucet jich byl nedokončených a jedenáct policie zmařila předem. Předloni bylo džihádistům připisováno 13 útoků, z toho deset úspěšných.

Nejvíc obětí měli loni na svědomí právě džihádisté, kteří zabili 62 lidí. Spáchali ty nejtragičtější útoky, jako byl pumový atentát na návštěvníky odcházející z koncertu Ariany Grande, při kterém zemřelo v Manchesteru 22 lidí [celá zpráva], najetí do lidí na promenádě La Rambla v Barceloně si vyžádalo 15 mrtvých [celá zpráva] a dva útoky auty na londýnských mostech celkem 13 obětí.

Foto: Reuters

Záběr zveřejněný na sociální síti zachycující chvíli, kdy do davu v Barceloně vjela bíla dodávka.

Europol současně varoval, že útoky džihádistů nepolevují. „Hrozba útoků džihádistů zůstává v EU aktuální, jak to ukázaly útoky z roku 2017. Mělo by se zdůraznit, že Islámský stát, al-Káida a další džihádistické skupiny nadále představují hlavní hrozbu. Přetrvává jejich zájem a schopnost provádět útoky na Západě.“

Europol podle AFP upozornil, že útoků přibylo kvůli změně situace na Blízkém východě, kde byl Islámský stát vyvrácen: „Jak Islámský stát oslabuje, naléhá na své příznivce, aby podnikli útoky osamělých vlků v jejich rodných zemích, místo aby je nabádali k cestě do takzvaného chalífátu.“

„Data uvedená ve zprávě nejsou pouhými statistikami. Nikdy nesmíme zapomenout na to, že za každým číslem se skrývá nevinná oběť. Je proto samozřejmé, že podporování členských států v boji proti terorismu zůstane pro Europol vrcholnou prioritou. Pro boj s terorismem je nezbytná výměna informací a přesné údaje,” uvedla nová šéfka Europolu Catherine De Bolleová.

V souvislosti s terorismem bylo loni v EU zatčeno 975 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám