Hlavní obsah

Dvojitý agent ukradl seznam německých špiónů

Berlín

Až 3500 německých špiónů bylo zkompromitováno poté, co se agent BND pracující ve skutečnosti pro Američany dostal k seznamu jejich jmen, krycích jmen a působišť. Napsal to ve středu německý deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Bildu není vyloučeno, že Markus R., kterého zatkli loni v létě, seznam někomu prodal. Němci ho odhalili na základě e-mailu, který zaslal ruské ambasádě v Berlíně. V něm nabízel, že materiály za úplatu dodá.

Seznam uložený v digitální podobě na paměťovém disku byl u Markuse nalezen při jeho zadržení.

Markus měl pracovat v oddělení BND pro zámořské operace výzvědné služby, kde měl přístup k přísně utajovaným materiálům. Seznam byl údajně vytvořen v roce 2011 a figurují na něm jména špiónů s diplomatickým krytím na ambasádách po celém světě či skutečná jména agentů v zemích, kde je nasazena německá armáda, tedy i v Afghánistánu.

Zdroje z rozvědky zprávu bagatelizují tvrzeními, že seznam byl zastaralý a jmen na něm bylo méně, doplnila agentura DPA.

Němci loni v létě odhalili hned dva dvojité agenty pracující pro USA. Kvůli tomu se pak musel z Německa poroučet šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Markus R. se údajně přiznal, že CIA za dva roky předal více než 200 tajných dokumentů, za které dostal zaplaceno 25 000 eur (zhruba 700 000 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám