Hlavní obsah

Dvojitého agenta obžalovali v Německu z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Z vlastizrady a špionáže pro americkou CIA a pro ruské tajné služby obžalovali bývalého pracovníka německé Spolkové zpravodajské služby (BND) Markuse R. Ve čtvrtek to napsala agentura DPA s odvoláním na vrchní zemský soud v Mnichově, kde má proces začít 16. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo BND

Článek

Prokuratura dvaatřicetiletého Markuse R. obžalovala z vlastizrady, z porušení služebního tajemství a z úplatnosti. S americkou CIA podle vyšetřovatelů spolupracoval od roku 2008. Za úplatu jí elektronickou cestou předal množství služebních dokumentů a interních informací. Týkaly se činnosti BND a personálního složení útvaru, v němž Markus R. pracoval. Oznámil jim identitu 3500 pracovníků BND. Američané mu za to dali 95 000 eur

V polovině loňského roku obžalovaný podle prokuratury také začal spolupracovat s ruskými tajnými službami. Ruskému generálnímu konzulátu v Mnichově předal tři dokumenty týkající se Spolkové zpravodajské služby. [celá zpráva]

Markus R. byl zadržen loni 2. července na základě e-mailu, který poslal ruskému zastupitelství. Od té doby je ve vyšetřovací vazbě. Mnichovský soud nyní stanovil zahájení procesu na 16. listopadu. Podle předběžného rozpisu jednání by měl skončit 15. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám