Hlavní obsah

Dvě tisícovky hasičů a vojáků marně bojují na severu Německa s požárem, hrozí výbuchy munice

Na severu Německa, ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, zuří rozsáhlý požár, který se nedaří dostat pod kontrolu. Plameny už sežehly plochu o rozloze 1000 hektarů, nyní hoří na 600 hektarech. Do boje s plameny je od úterý nasazena i armáda. Hašení komplikuje nejen silný vítr, ale i skutečnost, že hoří na místě bývalého vojenského cvičiště, navíc se v oblasti nachází množství nevybuchlé munice z období světové války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na severu Německa bojují s rozsáhlým požáremVideo: Reuters

 
Článek

Oheň zachvátil les poblíž obce Lübtheen, která leží asi 80 kilometrů jihovýchodně od Hamburku. U Lübtheenu mělo navíc za války námořnictvo hlavní muniční sklad, který byl v roce 1945 vyhozen do povětří. Ne všechna munice ale tehdy explodovala.

Foto: Jens Buettner, ČTK/AP

Shořelo kolem tisícovky hektarů.

Momentálně bojuje s plameny kolem dvou tisíc hasičů a vojáků, kteří budou nasazeni ve čtyřech směnách po celých 24 hodin. Nasazeno je osm helikoptér a několik vodních děl. Počítá se s tím, že se počty vrtulníků ještě zvýší, a to na dvojnásobek, napsal server Der Tagesspiegel. Přes veškerou snahu hasičů se museli evakuovat obyvatelé čtyř vesnic, celkem k sedmi stovkám lidí.

Kvůli silnému větru byl dým z požáru cítit v mnoha částech východního Německa.

Příčina vzniku požáru zatím není jasná. Zemský ministr vnitra Lorenz Caffier bez bližších podrobností uvedl, že úřady událost vyšetřují s podezřením na žhářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám