Hlavní obsah

Dva turisté umrzli na Gerlachu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na túru na Gerlachovský štít bez horského vůdce doplatila dvojice anglicky mluvících turistů. Oba muži podcenili zhoršené počasí ve Vysokých Tatrách a podlehli podchlazení. Informovala o tom internetová stránka Horská záchranné služby (HZS).

Foto: Profimedia.cz

Gerlachovský štít

Článek

Operační středisko HZS přijalo v pondělí večer žádost o pomoc od dvou anglicky mluvících turistů. Oba zahájili výstup na Gerlach v pondělí ráno v osm hodin z Popradského plesa, i když předpověď počasí byla krajně nepříznivá. V Tatrách se ochladilo a začalo sněžit. Při sestupu zabloudili a uvízli v 600 metrů vysoké západní stěně Gerlachu.

Na pomoc jim vyrazila skupina horských záchranářů, kterým se ještě před půlnocí podařilo navázat světelný kontakt s dvojicí. V důsledku krajně nepříznivého počasí však záchranáři následně kontakt ztratili.

Pod Gerlachem sněžilo, foukal silný vítr a teplota se pohybovala kolem mínus čtyř stupňů. „Ve větru to pocitově znamená až mínus deset stupňů,“ uvedla HZS. Její členové HZS prohledali západní stěnu Gerlachovského štítu, ale až v úterý v ranních hodinách se jim podařilo promrzlé turisty najít. V důsledku silného podchlazení byli v kritickém stavu. Záchranáři se je snažili ohřát a poskytli jim veškerou možnou pomoc.

Promrzlé turisty snášeli celý den

Další skupina záchranářů vystřídala noční skupinu, která už byla značně promrzlá a vyčerpaná. Záchranáři snášeli turisty celý den, protože na některých místech bylo až jeden metr čerstvého sněhu a hrozila lavina. Navzdory maximální snaze se životy turistů nepodařilo zachránit. Zemřeli v průběhu záchranné akce. Celkově se akce zúčastnilo 27 záchranářů.

Podle ředitele HZS Jozefa Janigy se dvojice turistů vydala na výstup pozdě. „Na Gerlach se chodí ráno v pět ze Sliezskeho domu,“ uvedl Janiga. Dvojice nebyla patřičně vybavena, podcenila podmínky v horách a přecenila své síly. Janiga upozornil, že už několik dní bylo jasné, že počasí se zhorší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám