Hlavní obsah

Bývalý žák ve slovenské škole bodal i do dětí. Policie ho zastřelila

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky v okrese Martin zaútočil ve čtvrtek dopoledne 22letý muž vyzbrojeným nožem na děti i pracovníky školy. Zabil zástupce ředitelky, další dva dospělé a dvě děti zranil. Policie ho následně zastřelila. Podle slovenského policejního ředitele šlo o bývalého žáka školy. Motiv činu není jasný.

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky zaútočil dvadvacetiletý mužVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

Útočník zabil zástupce ředitelky školy, když mu bránil ve vstupu do budovy. Poté, co se mu podařilo dostat se dovnitř, vešel do jedné z tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti.

Televize TA3 uvedla, že pachatel po útoku ze školy utekl a prchal asi 300 metrů. U nedalekého supermarketu ho ale dohonila přivolaná policejní hlídka a školník, který ho - ač sám zraněn - pronásledoval. Policisté se pachatele snažili zastavit, muž se ale stále aktivně bránil nožem, proto použili služební zbraně a zastřelili ho.

Foto: Policie SR

Slovenská policie má situaci pod kontrolou

Další dvě děti a dva dospělé útočník zranil. Jedna ze zraněných učitelek má bodné rány na hrudníku a břiše. Jedno dítě má bodné rány na hrudníku a břiše, druhé má řezné rány.

Všichni zranění jsou ošetřováni v martinské nemocnici. Na místo byl vyslán postraumatický tým.

Otec útočníka se zhroutil

Jak uvedl policejní prezident Milan Lučanský, motiv činu není znám, ale pravděpodobně souvisí s tím, že muž byl bývalým žákem školy.

„Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se,” citoval Lučanského slovenský Denník N. Policisté již požádali o záznamy kamer a vyslechnou svědky.

Primátor města Vrútky Branislav Zacharides poznamenal, že nešlo o problémového žáka.

„Ředitelka nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, že by snad šlo o revanš,” řekl primátor před shromážděnými novináři.

Foto: Policie SR

Místo činu

Po pandemii koronaviru otevřely školy na Slovensku 1. června třídy prvního stupně a páté třídy.

V budově školy na Ulici M. R. Štefánika, kde k útoku došlo, je základní škola a mateřská škola, v roce 2015 se sem přestěhovalo rovněž místní gymnázium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám