Hlavní obsah

Dva letouny L-159 jsou poprvé v cizích rukou ve Španělsku

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva letouny L-159 z celkových pěti kusů, za které české ministerstvo obrany vyměnilo dopravní letoun Casa C-295M, v úterý odletěly do španělské Sevilly, kde sídlí výrobce letadel Casa – EADS.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letouny L-159 česká armády

Článek

Je to poprvé, co se stroje tohoto typu objevily ve vlastnictví někoho jiného než české armády. V cizině zatím byly jen na cvičeních či předváděcích letech.

Jde o dvoumístné verze L-159T1, které dosud provozovala česká armáda a které byly letuschopné. Zbývající tři stroje jsou jednomístné L-159. Ty zatím stojí zakonzervované v Aeru Vodochody a zprostředkovatel obchodu – firma Omnipol – si je převzal již minulý týden. Kdy letouny fyzicky vypraví z Vodochod, není podle Jana Pejška z tiskového odboru obrany zatím známo.

„Jednomístné letouny L-159 pro směnu byly vyčleněny z dlouhodobě uložených letounů, a to bez dalších vkladů a investic ze strany resortu ministerstva. Dvoumístné L-159T1 byly směněny v současném stavu a podobě,“ řekl Právu Pejšek.

Dodal, že armáda bez dvoumístných letounů nezůstane, protože ministerstvo v květnu 2009 podepsalo s Aerem Vodochody smlouvu v hodnotě 200 miliónů korun na přestavbu čtyř nepotřebných strojů L-159 na dva dvoumístné stroje. Jeden nový letoun převzala armáda v červenci, druhý převezme do konce letošního roku.

Podle Pejška se EADS zavázalo, že letouny prosadí do výzbroje některé alianční země. „Ve smlouvě je jasně uvedeno, že odběratelem letounů L-159 je společnost EADS a budou sloužit k výcviku pilotů ze zemí NATO. Je proto věcí odběratele, jakým způsobem tuto věc bude realizovat,“ uvedl Pejšek. Hospodářské noviny před časem uvedly, že např. španělská armáda o L-159 nemá zájem.

Výměnu pěti L-159 za jeden letoun Casa a nákup dalších tří letounů za 3,5 miliardy korun schválila loni vláda Mirka Topolánka. Ministerstvo obrany nevypsalo na nákup výběrové řízení a oslovilo přímo EADS. Tehdejší vedení obrany argumentovalo tím, že směnou podpoří budoucí vývoz L-159 do zahraničí. Česká armáda si od Aera koupila 72 strojů a používá pouze 24, zbytek by chtěla prodat.

Nákup letadel Casa bude mít pravděpodobně i soudní dohru. Evropská komise totiž české ministerstvo obrany zažalovala u evropského soudu proto, že mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru a nikoli oslovením jednoho výrobce.

Armáda již převzala tři letouny Casa, poslední by měl na pražské letiště Kbely přiletět během čtrnácti dnů.

Reklama

Související články

Maďarsko zvažuje nákup českých letadel L-159

Maďarsko má podle deníku Magyar Hírlap zájem o letadla L-159 Alca z Aero Vodochody. Maďarští piloti gripenů podle něj momentálně trénují na pronajatých L-159...

Výběr článků

Načítám