Hlavní obsah

Dozorce z koncentračního tábora se vrátil do Německa. Soud je na něj krátký

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Od roku 1959 žil ve Spojených státech, na konci druhé světové války ale Friedrich Karl Berger pracoval jako dozorce v koncentračním táboře poblíž Hamburku. Při nucené evakuaci tábora byl zodpovědný za smrt 70 vězňů, za což byl právě z USA loni vyhoštěn zpět do Německa. Tam ale trestu unikne.

Foto: Profimedia.cz

Friedrich Karl Berger na fotografii z roku 1959, kdy se přistěhoval do USA

Článek

Německé soudy totiž pro usvědčení Bergera nemají dostatek důkazů a úřad prokurátora tak žalobu stáhl.

Podle amerického Úřadu pro přistěhovalectví a vymáhání cel pracoval Berger jako dozorce v koncentračním táboře v dolnosaském Meppenu. Zde byli uvězněni ruští, polští, nizozemští a židovští vězni, kteří v krutých podmínkách pracovali „až do vyčerpání a smrti“.

Stoletého bývalého dozorce ze Sachsenhausenu obvinili z podílu na tisících vražd

Evropa

Berger doznal, že v táboře ke konci války po několik týdnů pracoval. Dodal však, že nebyl svědkem žádného zneužívání či úmrtí. Doprovázel ale vězně při nucené evakuaci tábora, která vedla ke smrti 70 z nich.

Po návratu do Německa vyslechla Bergera policie v Hesensku. Její mluvčí poté uvedl, že s Bergerem nebylo spojeno žádné aktivní vyšetřování, a tudíž nebyl vzat do vazby a je svobodnou osobou.

Státní zástupci v posledních letech vznesli několik obvinění proti bývalým nacistům, aby zajistili spravedlnost pro miliony lidí (a jejich rodiny), kteří zahynuli v koncentračních táborech. Začátkem února byl obviněn 100letý Němec, který za války pracoval v koncentračním táboře v Sachsenhausenu, z účasti na 3588 vraždách.

Reklama

Výběr článků

Načítám